13 iunie, 2018

În primul trimestru din 2018, pensia medie lunară a fost de 1.122 lei, cu zece lei sau 0,9% mai puţin faţă de trimestrul precedent. Totodată, puterea ei de cumpărare a scăzut la 98,1% faţă de ultimul sfert al anului trecut, urmare a inflaţiei.

Totuşi, faţă de primul trimestru din 2017, când pensia media lunară a fost de 1.017 lei, s-a consemnat o creştere de 10,3% în termeni nominali (+5,4% în termeni reali).


Pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 11 mii de persoane. Evoluţiile au fost, însă, mult diferite pe categorii, cu o creştere de 32 de mii la persoanele care au atins limita de vârstă şi de 10 mii de persoane în cazul celor care au beneficiat de pensie anticipată parţială. 

De reţinut, numărul persoanelor pensionate anticipat a scăzut uşor, de la 23 de mii la 22 de mii de persoane. Scăderi semnificative au înregistrat beneficiarii de pensii în calitate de urmaş (-10 mii de persoane) şi, mai ales, cei încadraţi în diverse grade de invaliditate ( -42 de mii de persoane pe parcursul unui singur an).

Interesant, dacă numărul de beneficiari de pensii de asigurări sociale s-a redus cu 11 mii de persoane, numărul celor care s-au încadrat la pensia de asigurări sociale de stat a crescut cu 14 mii de persoane (vezi tabelul):


De reţinut, ca urmare a creşterii semnificative a preţurilor din primul trimestru al anului în curs, puterea de cumpărare a sumelor încasate de la stat a scăzut undeva la jumătate în raport cu creşterea nominală a pensiilor (inflaţia medie pe primele trei luni din 2018 a fost 4,66%).

Diferenţe majore faţă de această evoluţie s-au înregistrat în cazul persoanelor care s-au pensionat anticipat în condiţii mai favorabile decât cele stabilite anterior ( astfel, ele au ajuns la o creştere medie de 29% nominal şi 23,3% în termeni reali) şi în cazul persoanelor invalide, unde s-a produs, chiar, o uşoară scădere a puterii de cumpărare.

Scăderea capacităţii de a achiziţiona mărfuri şi servicii din pensia primită de la stat va continua până la mijlocul acestui an, când ajustarea punctului de pensie se va face în sus cu 10% şi va putea acoperi astfel creşterea preţurilor.

Numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate a rămas staţionar faţă de trimestrul anterior, la un nivel majorat cu aproape 30% pe parcursul ultimilor trei ani, similar cu creşterea nivelului venitului minim garantat de la 400 de lei la 520 lei. 

Creșterea a fost ceva mai pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (+33%) și a vizat mai puțin pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (+15%). De reţinut, există şi un mic număr de persoane care provin din sistemul militar (1,6 mii sau 0,9% din total) şi s-au situat sub pragul legal de venit minim.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (mii persoane):

De la 1 iulie, pensia minimă va crește şi ea la 640 de lei (+23%, deci mai consistent decât punctul de pensie), potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017. Reamintim că valoarea minimă de 520 de lei a fost aplicabilă din martie 2017, când pensionarii au beneficiat de o majorare a acesteia de la 400 de lei, prin OUG nr. 2/2016.

Majorarea la 640 de lei a sumei minime încasate va trimite, foarte probabil, numărul de persoane beneficiare de ajutor social pentru completarea pensiei stabilite pe bază contributivă undeva spre 1 milion de persoane şi va nivela masiv veniturile în partea de jos a scalei actuale de venituri pentru pensionari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: