28 noiembrie, 2010

Vlad Filat, președintele PLDM și premierul interimar al Moldovei

Două exit poll-uri cu cifre diferite, dar cu același rezultat general: câștig clar al partidelor din fosta din Alianta pentru Integrare Europeană. Potrivit primului exit poll (realizat de PublikaTv/IRES), partidele au obținut următoarele rezultate: Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) (al lui Vlad Filat) – 34,6%; Partidul Liberal (PL) (Al lui Mihai Ghimpu) – 15,6%; Partidul Democrat din Moldova (PDM) (al lui Marian Lupu)– 15,10%; Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) (Al lui Vladimir Voronin) – 26%. Potrivit celui de-al doilea (realizat de PrimeTV-CBS/AXA), pe primul loc s-ar afla PCRM – 33,8%, urmat de PLDM – 32,2%, PDM – 14%, PL – 10%.

Dac[ lucrurile stau conform exit poll-urilor, în ambele cazuri, comuniștii nu ar mai avea numărul de mandate suficient ca să blocheze alegerea președintelui.

Asa cum se arată viitorul Parlament de la Chișinău, următorii patru ani ar putea pune capăt deceniului de relații reci și pline de suspiciune dintre Moldova și România. Este de așteptat chiar ca rezultatele PLDM și ale PL să crească până la numărătoarea finală a voturilor, întrucât până atunci vor intra în calcul inclusiv voturile (multe) ale moldovenilor plecați să muncească în România și alte țări europene, și care e greu de crezut că au votat cu partidul lui Voronin.

Rezultatul unui asemenea vot ar relansa și șansele refacerii Alianței pentru Integrare Europeană, coaliție care s-a spart după eșecul din septembrie al referendului pentru alegerea președintelui. Atunci, partidele Alianței au hotărât să candideze pe cont propriu în alegeri.

Președinte contra premier

Marian Lupu, președintele PDM

Odată stabilită direcția țării, miza politică s-ar muta în centrul fostei Alianței pentru Integrare Europeană – disputarea pozițiilor de președinte al republicii și premier. Conform Constituției Moldovenești, președintele este ales de către Parlament cu un minimum de 66% din voturi. În acest caz, negocierile se vor purta între partidele care vor da cele două funcții în stat.

Întrucât Constituția prevede că țara este republică parlamentară, premierul are o poziție mai influentă decât președintele, iar această funcție va fi prima disputată între câștigătorii alegerilor.

Așa cum arată lucrurile în acest moment, funcția de prim-ministru ar putea fiadjudecată, cel mai probabil, de către partidul cu cele mai multe voturi în viitoarea coaliție de guvernare: PLDM. În acest caz, Vlad Filat, actualul premier interimar, ar putea deveni oficial prim-ministru.

Mihai Ghimpu, președinte al PL și președinte interimar al Republicii Moldova

Dacă lucrurile vor sta astfel, poziția de președinte ar putea fi disputată între Mihai Ghimpu (PL) și Marian Lupu (PDM). Șanse mai mari ar parea să aibă însă liderul democrat. Chiar și în cazul că partidul său va ieși pe poziția a treia la numărătoarea finală, o coaliție anticomunistă nu va putea funcționa fără partidul sau. În plus, el este și liderul care putea sa-și negocieze mai bine una din cele două funcții în stat, prin apropierea care-l leagă de partidul lui Voronin. Marian Lupu a fost vicepreședinte al PCRM până în iulie 2009, când a trecut la PDM și a ajuns, în scurt timp, președintele acestui partid.

Indiferent cum se vor negocia aceste funcții, rezultatul alegerilor ar putea fi favorabil rezolvarii a două mari probleme. Una pe termen scurt: un număr de voturi în Parlament suficient de mare pentru alegerea președintelui – fapt care ar putea pune capat unei perioade de interimat de mai bine de un an în această țară. Cealaltă, pe termen mediu și lung: crearea unei coaliții de guvernare care să poată duce la capăt un ciclu de patru ani de reforme.

 



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: