joi

28 martie, 2024

16 septembrie, 2012

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană s-au întâlnit, vineri, la Nicosia (Cipru), într-o întrevedere informală, pentru a discuta despre propunerea UE privind crearea unei uniuni bancare, relatează EurActiv.

În timp ce ţările europene discută propunerile CE şi adoptă opiniile preliminare pe marginea controversatului proiect, aceste propuneri sunt subiectul principal al întâlnirii informale din capitala Ciprului.

Comisia vrea ca Banca Centrală Europeană să fie numită noul organism super-regulator, începând cu luna ianuarie a anului viitor. Dar Consiliul European trebuie să accepte în unanimitate această propunere, în timp ce propunerile privind transferul de putere din partea Autorităţii Europene Bancare trebuie să fie agreate şi de către Parlamentul European.


Subiectele de discuţie se referă la numărul băncilor care vor intra în acest sistem de supervizare, dreptul ţărilor din afara eurozonei de a opta pentru includerea în mecanism şi puterea relativă a Autorităţii Europene Bancare, dacă apar dispute cu Banca Centrală Europeană.

Mecanismul European de Stabilitate vs. uniunea bancară?

Surse apropiate de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, au declarat că nu se pune problema ca fonduri de ajutorare precum Mecanismul European de Stabilitate (ESM) să aibă permisiunea de a interveni direct pentru a ajuta băncile cu probleme până când supravegherea nu “este complet implementată”.

Aceasta i-ar permite Germaniei să-şi păstreze flexibilitatea în privinţa utilizării ESM ca o garanţie pentru băncile din ţările de la periferia zonei euro, pentru că este de aşteptat ca disputele să continue în privinţa datei la care va începe supervizarea.

Potrivit altor surse germane, uniunea bancară s-ar putea să nu fie fezabilă conform programului stabilit, pentru că are nevoie, pentru a putea fi pusă în practică, “la un nivel minim”, de o perioadă de circa şapte luni. Germania ar dori ca acest lucru să se întâmple cât mai târziu posibil, pentru ca banca germană Landesbanken, care oferă credite regiunilor din ţară, să nu intre imediat sub supraveghere.


În 13-14 decembrie, la summitul oficial al UE, liderii europeni ar putea adopta planul pentru uniune bancară, iar din ianuarie 2013, dacă regulamentele sunt aprobate, supervizarea europeană a băncilor ar putea începe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: