15 septembrie, 2018

Nouă șefi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un premier şi un ministru al Afacerilor Externe, alături de Jean Claude Juncker, se vor afla luni și marți la București.

Eveimentul care-i reunește este Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (3SI), platforma politică ce agregă priecte economice și politice ale celor 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră:  Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.


De asemenea, vor mai fi reprezentate la summit, în calitate de parteneri ai Iniţiativei:

  • Comisia Europeană – prin preşedintele Jean-Claude Juncker
  • guvernul Statelor Unite ale Americii – prin secretarul Energiei, Rick Perry
  • guvernul Germaniei – prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas
  • Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – prin președintele acesteia, Sir Suma Chakrabarti
  • Banca Europeană de Investiții – prin președintele Werner Hoyer
  • Banca Mondială

Marţi va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului român va susţine declaraţii de presă, alături de preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi de secretarul energiei al SUA, Rick Perry.

Summitul are loc într-un context special:

  • discuțiile privind viitoarea Europă (urmează anul Brexitului, al alegerilor pentru Parlamentul European, și un buget multianual ce ar putea fi condiționat de respectarea statului de drept, iar vizate sunt exact țări din această platformă politică)
  • sancționarea a două dintre statele membre 3SI, Polonia și Ungaria, în cazul cărora s-a declanșat procedura activării Art.7 din Tratatul UE, care poate duce inclusiv la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

În acest context, proiectul, asupra căruia Comisia Europeană nu s-a pronunțat încă, ar putea fi văzut mai mult ca un demers menit să rupă coeziunea europeană.

Cele trei obiective principale ale 3SI:


  • Dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, prin creşterea interconectivităţii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale – transport, energie, digital – şi stimularea competitivităţii economiilor statelor participante.
  • Creşterea convergenţei reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european.
  • Consolidarea relaţiei transatlantice, prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată şi ca parte a parteneriatului transatlantic.

Prima ediție a Forumului de Afaceri al 3SI

În marja summitului, va avea loc, la Romexpo, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Această acţiune este un angajament al Declaraţiei Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, din 2017.

La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din SUA, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Obiectivul Forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune.

În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.

„Un summit crucial”: Se va semna scrisoarea de intenție pentru înființarea Fondului de Investiții al 3SI

În prima zi a summitului 3SI se vor semna două documente importante, ce vor marca trecerea Iniţiativei în faza „rezultatelor tangibile”, cum descrie un comunicat al Administrației Prezidențiale importanța acestui summit:

  • Declarația comună privind Rețeaua camerelor de comerț a 3SI
  • Scrisoarea de intenție privind  Fondul de Investiții al celor Trei Mări

Pe agenda summitului figurează următoarele subiecte:

  • Interconectarea infrastructurii de transport, a celei de energie și interconectarea digitală în regiunea 3SI și implicațiile startegice a acestor proiecte
  • Oportunități de cooperare în industria de armament
  • Fondul de Investiții al celor Trei Mări, discutat în contextul stimulării regionale a convergenței
  • Valori comune – democratizarea și statul de drept, condiții fundamentale pentru o creștere economică sustenabilă
  • Contribuția 3SI la consolidarea realației transatlantice
  • Potențialul înalt de creștere și inovare în regiunea 3SI
  • Creșterea rolului societății civile
  • Tinerii antreprenori, noile tehnologii și incubatoarele de afaceri

Președintele a acuzat Guvernul de sabotare a evenimentului la rectificarea bugetară. Reuniunea de la București, organizată pe datorie

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale a fost redus la rectificarea bugetară recentă cu 11 milioane de lei, iar șeful statului a explicat că nu rămâne decât ca acest eveniment să fie organizat pe datorie:

„Vom organiza summitul pe datorie. Aici ne duce Guvernul de incompetenți, aici ne descurcăm. Deci summitul se va organiza în bună parte, pur și simplu, pe datorie, a anunțat Klaus Iohannis, la sfârșitul lunii august

„Eu nu pot să anulez un summit, pentru care ne-am luptat toți, și diplomația română și eu, un summit unde s-au făcut invitațiile de anul trecut, la ediția anterioară am convenit cu colegele și colegii președinți să facem acest summit în București. De contramandat nu poate fi vorba, de finanțat din bugetul curent, dacă rămânem fără bani așa cum își dorește PSD, nu putem și atunci organizăm summitul pe datorie”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: