Au intrat în vigoare regulamentele Comisiei Europene (CE) care permit statelor membre să folosească fondurile de dezvoltare rurală pentru compensarea fermierilor şi a micilor afaceri agroindustriale, din domeniul laptelui şi cărnii, cu până la 5.000 de euro, respectiv până la 50.000 de euro, pentru pierderile din cauza crizei coronavirus .
Fermierii și procesatorii care se confruntă cu scăderea vânzărilor ca urmare a restricțiilor aferente pandemiei și vor primi bani pentru depozitarea produselor pentru o perioadă de minim 2 – 3 luni și de maxim 5-6 luni, potrivit unui comunicat al CE.
Schema de sprijin va fi deschisă efectiv din 7 mai, iar termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 30 iunie. Ajutorul se acordă pentru produsele fabricate în UE deja depozitate.
Pentru ca mai mulţi fermieri şi procesatori să beneficieze, unul dintre regulamente le permite lor, asociațiilor lor, organizațiilor de producători recunoscute şi a celor interprofesionale recunoscute din sectorul laptelui și produselor lactate ca, pentru o perioadă de 6 luni începând cu 1 aprilie 2020, să încheie acorduri și să ia decizii comune privind planificarea volumului de lapte crud care urmează să fie produs.
Ajutoarele stabilite sunt în cuantum de:
- 15,57 euro pe tonă de brânzeturi, pentru costurile de depozitare fixe și 0,40 EUR pe tonă pe zi de depozitare contractuală a minimum 0,5 tone.
- 9,83 euro pe tona de unt pentru costurile de depozitare fixe și de 0,43 euro per tonă pe zi de depozitare contractuală. Cantitatea minimă este de 10 tone.
- 5,11 euro pe tona de lapte praf din costurile de depozitare fixe și de 0,13 euro pe tonă şi zi de depozitare contractuală. Cantitatea minimă este de 10 tone.
- Pentru carne ajutoarele variază între 89 şi 915 euro pe tonă în funcţie de durata depozitării la carnea de oaie şi de capră şi, respectiv, între 1.008 şi 1.058 euro pe tonă de carne de vită.
În vederea adoptării noilor regulamente privind efectele pandemiei sunt măsuri excepţionale derogatorii de la regulile pieţei comune.