26 februarie, 2017

Elevilor de clasa a XII-a care au participat sâmbătă la etapa județeană a Olimpiadei de română, li s-a cerut să-și imagineze că sunt un personaj din romanul „Moromeţii” şi să redacteze un denunţ legat de „calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”. Subiectul a stârnit vii controverse și dezbateri pe internet, astfel că mai mulți oficiali au fost nevoiți să reacționeze și să dea explicații.

Formularea subiectului de concurs:

„Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeții” de Marin Preda.


Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”.

Pentru acest subiect s-au acordat maximum 30 de puncte (din cele 120 de puncte ce puteau fi obținute).

Subiectul a ajuns să fie intens comentat pe rețelele sociale și să fie discutat la Ministerul Educației, după ce a fost dezvăluit de Dan Gulea, cadru didactic la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Ploiesti, care a participat ca profesor evaluator la etapa judeteana a Olimpiadei:

„Înţeleg că DNA Ploieşti are f. mult de lucru (îşi face de lucru), dar a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune f. mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului”.

„Ministerului Educației se accentuează; programele școlare, la disciplina limba și literatura română (liceu) sunt nerevizuite de zeci de ani; manualele se află și ele în aceeași situație, iar învățământul de excelență dă astfel de probe ale delațiunii, într-o lume în care plagiatul este omologat, de la 4%, „normă” considerată de comisii absconse drept legitimă (a se vedea cazul Kövesi), până la 100% (cazurile unor Ponta, cu titlul retras de Minister, sau ale altora, care au afirmat că își retrag singuri titlul sau renunță la doctorat).
Astfel, idealul de educație al sistemului actual este mai aproape ca niciodată de cel al omului nou din anii 1950″, a scris profesorul Dan Gulea pe platforma Vox Publica.

Explicația Inspectoratului Județean Prahova, care a elaborat subiectele


Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a explicat că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre „un univers ficţional” şi că „dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.

Analiză la Ministerul Educației

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat că inspectorii vor analiza luni în ce măsură subiectul se încadra în programa acestor concursuri:

„Mâine (luni – n.red.), colegii din învăţământul preuniversitar, inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Preuniveristar din cadrul Ministerului Educaţiei vor analiza subiectul de la Olimpiada de Limbă română din judeţul Prahova. Ei vor stabili dacă acest subiect s-a încadrat în programa pentru astfel de concursuri”, a declarat ministrul, pentru News.ro

Secretar de stat în Ministerul Educației: Este vorba despre “o ticăloşie”

„Este important ca educaţia să pună în valoare abilităţile copiilor, dincolo de simpatiile sau antipatiile profesorilor.

Dacă în orice alt judeţ s-ar fi dat un subiect de acest fel, aş fi zis că este un gest neinspirat. Fiind vorba despre judeţul Prahova, atât de prezent în dezbaterea publică, cu teme specifice dreptului, cred că este vorba despre o ticăloşie.

De aceea, pentru a intra în logica enunţului subiectului, voi cere Inspectoratului Şcolar Judeţean să completeze un act, pe care îl poate intitula cum vrea, inclusiv denunţ, privind modul în care se elaborează subiectele pentru olimpiada şcolară la nivel judeţean”, a spus secretarul de stat Gabriel Ispas, citat de News.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: