miercuri

24 aprilie, 2024

30 octombrie, 2019

Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a recunoscut în mod oficial ”genocidul armean”, într-un vot simbolic fără precedent care a provocat furia Turciei, în contextul în care relaţiile americano-turce sunt supuse deja unor încercări dure, relatează APN.

Ministerul turc de Externe a ”condamnat ferm” ceea ce a denumit ”un act politic lipsit de sens” și a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul american David Satterfield.

Este pentru prima oară când o asemenea rezoluţie este adoptată în sesiune plenară a unei Camere a Congresului de la Washington.


Îndemnând la ”comemorarea genocidului armean”, la ”respingerea tentativelor (…) de asociere a Guvernului american negării genocidului armean” şi la educarea cu privire la aceste fapte, acest text cu caracter neconstrângător a fost adoptat marţi cu o majoritate zdrobitoare de 405 din 435 de voturi, într-o rară unitate între democraţi şi republicani, şi cu doar 11 voturi ”împotrivă”.

Rezultatul votului a fost primit cu aplauze în hemicilu.

Turcia a reacţionat imediat, prin vocea Ministerului său de Externe şi a ”condamnat ferm” un ”act politic lipsit de sens”, care are drept ”singuri destinatari lobbyul american şi grupările anti-turce”.

La rândul său, premierul armean Nikol Paşinian a ”salutat votul istoric al Congresului american care recunoaşte genocidul armean”, apreciind că această rezoluţie ”este un pas îndrăzneţ către adevărul şi dreptatea istorice care oferă o alinare milioanelor de urmaşi ai supravieţuitorilor genocidului armean”, a scris el pe Twitter.


El şi-a exprimat de asemenea ”admiraţia faţă de generaţiile de armeni şi americani de origine armeană, al căror activism dezinteresat şi perseverenţă au fost motorul şi inspitaţia din spatele votului istoric de astăzi”. ”#Să nu se mai întâmple niciodată!”, a scris Paşinian.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit unor estimări, între 1,2 şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Războii Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat atunci al Germaniei şi Austro-Ungariei.

Însă Turcia refuză folosirea termenului ”genocid”, evocând masacre reciproce, pe fondul războiului civil şi foametei care s-au soldat cu sute de mii de morţi în ambele tabere.

În aprilie 2017, la puţin timp după ce s-a instalat la Casa Albă, Donald Trump a catalogat masacrarea armenilor în 1915 drept ”una dintre cele mai rele atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”. Ankara şi-a exprimat atunci furia, denunţând ”dezinformarea” şi ”definiţiile rele” ale preşedintelui american.

Înainte să fie reales în 2008, predecesorul său Barack Obama s-a angajat să recunoască genocidul, însă nu a mai folosit niciodată acest cuvânt în cele două mandate prezidenţiale.

Acest vot intervine de Ziua Naţională a Turciei, în contextul în care relaţiile între Washington şi Ankara, aliaţi în NATO, traversează o nouă zonă de turbulenţe puternice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: