Statele Unite ale Americii vor restitui Irakului 17.000 de artefacte arheologice, vechi de aproape 4.000 de ani şi furate de-a lungul ultimelor decenii, o restituire „fără precedent”, a spus miercuri Ministerul irakian al Culturii, anunță Le Figaro.
„Este vorba despre cea mai importantă restituire de antichităţi Irakului”, a declarat ministrul irakian al Culturii, Hassan Nazim, într-un comunicat, adăugând că este vorba de „rezultatul mai multor luni de eforturi ale autorităţilor irakiene care au lucrat cu ambasada lor la Washington”.
Piesele arheologice au ajuns în SUA după invadarea Irakului de către armata americană în 2003.
Majoritatea pieselor documentează „schimburile comerciale în perioada sumeriană”, una dintre cele mai vechi civilizaţii din Mesopotamia, potrivit comunicatului Ministerului irakian al Culturii.
Printre piesele restituite ar putea figura o tăbliță de argilă cuneiformă veche de 3.500 de ani, catalogată drept „un bun cultural furat” introdus fraudulos pe piaţa de artă americană, şi pe care SUA speră să o redea Irakului, potrivit Ministerului american al Justiţiei, care nu a precizat totuşi când acest artefact se va întoarce în ţară.
Tăblița de argilă conţine fragmente din „Epopeea lui Ghilgameş”, considerată drept una dintre cele mai vechi opere literare ale umanităţii şi care narează aventurile unui rege puternic al Mesopotamiei în căutarea nemuririi.
Antichitățile irakiene au fost furate din țară vreme de zeci de ani, ca efect al multiplelor conflicte pe care le-a cunoscut țara și, în special, invaziei americane din 2003.
„Este imposibil să se cuantifice numărul de piese furate din siturile arheologice”, a explicat pentru AFP Qahtan al-Obaid, director de Antichități și patrimoniu al muzeului din Basra. Furtul antichităților este, de regulă, operat de rețele de crimă organizată, dar uneori este și actul populațiilor locale, care prin vânzarea de artefacte încearcă să își asigure supraviețuirea, a mai spus Qahtan al-Obaid.
Siturile arheologice din Irak au fost grav avariate și neglijate, iar muzeele au fost jefuite după căderea dictatorului Saddam Hussein în 2003. Aproximativ 15.000 de piese au fost furate numai din Muzeu Național al Irakului din Bagdad.
„Sper că în viitorul apropiat vom putea recupera și restul proprietăților noastre, în special din Europa”, a declarat ministrul irakian al Culturii în comunicatul său de presă.