Ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a avertizat că, dacă propunerea de rezoluție propusă de Algeria prin care se cere o încetare a focului în scop umanitar în Gaza, va fi supusă votului în Consiliul de Securitate al ONU, așa cum a fost redactată, aceasta nu va fi adoptată de Washington.
Thomas-Greenfield a declarat sâmbătă că Statele Unite lucrează la un acord între Israel și Hamas care va duce la eliberarea ostaticilor și va aduce o întrerupere a luptelor timp de cel puțin șase săptămâni, transmite CNN.
„În ultima săptămână, președintele Biden a avut mai multe convorbiri telefonice cu prim-ministrul Netanyahu, precum și cu liderii Egiptului și Qatarului, pentru a se ajunge la un acord. Deși mai sunt unele lacune, elementele cheie sunt pe masă”, a spus ambasadorul american.
„Credem că această înțelegere reprezintă cea mai bună oportunitate de a reuni toți ostaticii cu familiile lor și de a permite un armistițiu prelungit, care ar permite ca mai multe alimente, apă, combustibil, medicamente și alte produse esențiale care să salveze vieți să ajungă în mâinile civililor palestinieni care am nevoie disperată de ele”, a spus ea.
„Rezoluția prezentată în Consiliul de Securitate, dimpotrivă, nu ar aduce aceste rezultate și, într-adevăr, ar putea fi chiar contrar acestora… Din acest motiv, Statele Unite nu sprijină acțiunile cu privire la acest proiect de rezoluție. Dacă va fi supus votului așa cum a fost redactat, nu va fi adoptat”, a continuat Thomas-Greenfield.
Miercurea trecută, grupul țărilor arabe din cadrul ONU și-au reafirmat sprijinul pentru proiectul de rezoluție algerian, care cere o încetare imediată a focului în Gaza și acordarea de ajutor umanitar pe fondul atacurilor Israelului asupra orașului Rafah din Gaza.
Într-o conferință de presă ținută alături de alți membri, ambasadorul palestinian la Națiunile Unite, Riyad Mansour, a cerut ONU să acționeze și a spus că grupul crede că există un sprijin „masiv” pentru rezoluția propusă.
În declarația sa de sâmbătă, Thomas-Greenfield a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se asigure, în schimb, că „orice acțiune pe care o întreprindem în zilele următoare crește presiunea asupra Hamas pentru a accepta propunerea aflată pe masa negocierilor” și că SUA vor continua să se angajeze în acțiuni diplomatice, adăugând că SUA „vor fi sincere” cu liderii israelieni și regionali în ceea ce privește așteptările pentru protecția celor peste un milion de civili din Rafah.
„Este esențial ca celelate părți să acorde acestui proces cele mai bune șanse de a reuși, mai degrabă decât să impună măsuri care îl pun în pericol – și oportunitatea unei rezolvări de durată a ostilităților –”, se arată în declarația ambsadorului SUA la ONU.
***