joi

25 aprilie, 2024

27 iulie, 2021

Factori conjuncturali au majorat semnificativ rata inflației în SUA, cel mai important: creșterea cu 10,5% a prețurilor la autoturismelor și camionetelor la mâna a doua

Prețurile la consumator au crescut în SUA cu 0,9% în luna iunie, cel mai ridicat nivel din iunie 2008 încoace, se arată într-o analiză a agenției Reuters. De reținut, avansul prețurilor în mai 2021 fusese de 0,6% iar indicele anual a urcat la valoarea îngrijorătoare de 5,4%, cu mult peste estimările inițiale.

Contrastul cu evoluția din Zona Euro, unde inflația a fost în luna iunie a anului curent de 1,9%, în scădere de la 2% în luna precedentă, este evident. Astfel, au apărut temeri în privința unui potențial efect de contaminare venit pe filiera americană, unde datele fac trimitere la criza precedentă.

Există însă și analiști care au atenția asupra unor factori conjuncturali care au majorat semnificativ rata inflației, cel mai important fiind creșterea cu 10,5% a prețurilor la autoturismelor și camionetelor la mâna a doua, cea mai mare din anul 1953 (de când statistica guvernamentală a început să urmărească aceste prețuri) și până în prezent.


Pe baze anuale, majorarea prețurilor la mașini folosite a urcat la 45,2% iar criza globală de semiconductori a diminuat producția de noi vehicule, determinând o creștere a prețurilor acestora (cu impact de circa o treime din majorarea indicelui general de inflație). Cererea a fost stimulată de companiile de închirieri, nevoite să-și crească înapoi parcul auto după scăderea impusă în perioada de vârf a pandemiei.

Datele din industria de profil sugerează o liniștire a creșterii prețurilor până la finalul anului în curs. Cu toate acestea, există semne că inflația se extinde pe măsura redeschiderii economiei, consumatorii plătind tot mai mult pentru mâncare, carburanți, electrocasnice sau chirii. Ceea ce a accentuat criticile la adresa politicilor monetare și fiscale laxe pe fondul epidemiei Covid19, care au alimentat cererea.

Oficialii de la Casa Albă au manifestat un optimism prudent, apreciind că majorările curente de prețuri sunt tranzitorii și că se vor produce și ieftiniri la produse importante, precum cherestea, oțel și altele, afectate anterior de blocaje pe lanțurile de aprovizionare. De remarcat, însă, majorarea considerabilă a prețurilor din import (+11,3%).


Cert este că nivelul indicelui prețurilor de consum față de aceeași lună a anului precedent a avansat de la 5% în mai la 5,4% în iunie iar inflația de bază din economie (fără prețurile volatile și energie) aflată sub influența politicii monetare, s-a majorat de la 3,8% în mai până la 4,5% în iunie 2021.

Banca Centrală, care a redus dobânda de politică monetară spre zero în pandemie și a pompat bani în economie a semnalizat că poate tolera temporar o inflație mai ridicată decât ținta de 2%, pentru că este aceasta este o medie flexibilă și există un spațiu din urmă, când nivelul creșterii prețurilor a fost mai redus decât valoarea de referință stabilită.

Una peste alta, indicatorul preferat de Federal Reserve, indexul de bază al cheltuielilor personale de consum a urcat cu 3,4% în mai, cea mai mare creștere din aprilie 1992. Minuta întâlnirii de politică monetară de la mijlocul lunii iunie menționează că riscurile de inflație sunt înclinate către limita superioară de abatere a prognozei, Banca Centrală fiind pregătită să intervină dacă va fi nevoie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: