joi

28 martie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

23 februarie, 2020

Cele mai mari economii ale lumii trebuie să dea dovadă de unitate în contracararea practicii de optimizare fiscală agresivă a giganților digitali precum Google, Amazon și Facebook, au anunțat sâmbătă liderii G20, potrivit Reuters.

Apelul la unitate a fost propus și susținut în principal de Statele Unite, țara care deține cele mai mari companii IT din lume, în încercarea de a amâna decizii radicale până după alegerile prezidenţiale din noiembrie.

”Nu avem timp să așteptăm până după alegeri, chestiunea aceasta trebuie să fie rezolvată de liderii anumitor state”, a afirmat ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, privindu-l pe Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane. Opiniile au fost emise la un seminar desfășurat în marja reuniunii miniștrilor de Finanțe și ai guvernatorilor băncilor centrale din statele G20.


Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pregătește un set de reguli globale care să oblige companiile din IT să plătească taxe în locul în care își desfășoară activitatea, o măsură despre care OECD afirmă că ar aduce statelor venituri suplimentare totale de aproximativ 100 de miliarde dolari anual.

Europa pune de mult timp presiuni pe această temă, pentru ca marile companii IT, care au afaceri extrem de profitabile, să plătească impozite acolo unde îşi vând serviciile şi nu în paradisuri fiscale.

Franţa, Italia, Maria Britanie şi Spania au impus deja propriile taxe privind serviciile digitale, sau intenţionează să facă acest lucru. La reuniunea Consiliului European de joi și vineri, Polonia a propus UE să impună taxe giganților IT pentru activitățile din Europa, iar banii să constituie venituri la bugetul european.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: