duminică

14 iulie, 2024

31 august, 2021

Armata americană a încheiat pe 31 august retragerea din Afganistan, după 2 decenii de război, lăsând în urmă o țară controlată total de talibani.

Câteva sute de cetăţeni americani au rămas totuși în ţară după plecarea trupelor SUA, a anunțat luni noaptea secretarul de stat Antony Blinken, care a precizat că repatrierea acestora va face obiectul misiunii diplomatice care a început, potrivit BBC, imediat după finalul misiunii militare.


După miezul nopții, talibanii și-au sărbătorit noua independență cu focuri de armă, pe străzile din Kabul. Pe rețelele de socializare a fost făcut public un videoclip în care talibanii merg pe aeroportul din Kabul.

Exodul din Afganistan

Secretarul de stat a declarat reporterilor că 123.000 de oameni, între care 6.000 de cetățeni americani, au fost scoşi în siguranţă din ţară de când talibanii au preluat controlul, pe 15 august.

În jur de 15.000 de oameni au fost duşi în Marea Britanie, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Canada a înlesnit evacuarea a aproximativ 3.700 de canadieni şi afgani. Germania a evacuat în jur de 5.300 de oameni, inclusiv mai mult de 4.000 de afgani. Italia a preluat peste 5.000 de oameni, între care 4.890 de afgani.

Aproximativ 3.000 de oameni, inclusiv mai mult de 2.600 de afgani, au fost transportaţi în Franţa. Australia a primit 4.100 de persoane, inclusiv mai mult de 3.200 de cetăţeni şi afgani cu vize.


Olanda, Belgia, Danemarca şi Suedia se numără între ţările care au evacuat mai mult de 1.000 de oameni fiecare de pe aeroportul din Kabul.

Tehnică militară de sute de milioane de dolari distrusă de americani

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a declarat șeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie.

Kenneth McKenzie a declarat presei că soldaţii americani au „demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a subliniat generalul McKenzie, scrie Agerpres, care citează AFP.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine – la un cost de 1 milion de dolari bucata – şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz. Autovehiculele „nu vor fi niciodată folosite de nimeni”, a dat asigurări generalul McKenzie.

Consiliul de Securitate ONU cere talibanilor să garanteze plecările din Afganistan

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluție care stabilește „angajamentele” talibanilor în favoarea plecării „în siguranță” a celor care doresc să părăsească Afganistanul, fără însă a cere zona protejată menționată de Franța, potrivit AFP.

Treisprezece din cei 15 membri au votat în favoarea acestui text elaborat de Statele Unite, Franța și Regatul Unit, în timp ce China și Rusia s-au abținut.

Cronologia războiului de 20 de ani

Pe 7 octombrie 2001, coaliţia condusă de SUA a bombardat ţinte talibane şi al-Qaeda din Afganistan, după ce gruparea din urmă revendicase atacul de la 11 septembrie. Între altele, au fost atacate Kabul, Kandahar şi Jalalabad. Talibanii, care preluaseră puterea după un deceniu de ocupaţie sovietică şi un război civil, au refuzat să îl predea pe Osama Bin Laden, liderul al-Qaeda.

Pe 13 noiembrie 2001, Alianţa Nordică, o grupare de rebeli anti-talibani susţinută de forţele coaliţiei, a capturat Kabulul.

Pe 7 februarie 2009, preşedintele american Barack Obama a aprobat o creştere masivă a numărului de trupe trimise în Afganistan. Vârful a fost de 140.000 de soldaţi.

Pe 28 decembrie 2014, NATO a încheiat operaţiunile militare în Afganistan. SUA au retras mii de trupe. Cele mai multe dintre cele rămase s-au concentrat pe instruirea şi susţinerea forţelor de securitate afgane.

Pe 29 februarie 2020, SUA şi talibanii au semnat, la Doha, „un acord pentru instaurarea păcii” în Afanistan. Statele Unite şi aliaţii din NATO au fost de acord să îşi retragă trupele în decurs de 14 luni, dacă militanţii respectă înţelegerea.

Pe 13 aprilie 2021, preşedintele Joe Biden a anunţat că toate trupele americane vor părăsi Afganistanul până pe 11 septembrie anul acesta.

Pe 16 august 2021, după numai o lună, talibanii recuceriseră Afganistanul, preluând controlul oraşelor din toată ţara, inclusiv asupra capitalei Kabul. Armata afgană a căzut în faţa avansului talibanilor.

Pe 31 august 2021, SUA au încheiat retragerea din Afganistan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: