Aproximativ 55,7% din cei 965.000 de turişti nerezidenţi sosiți în România, în S1, au vizitat țara noastră în scop de afaceri și au consumat 58,6% din totalul cheltuielilor turișilor nerezidenți.
Per total, cei aproape un milion de turiști străini, de afaceri sau în interes personal, au cheltuit în România peste trei miliarde de lei (în medie 3110,1 lei/persoană), în acest interval pentru care INS a publicat joi datele.
Menționăm că aceste date curpind doar structurile de cazare turistică colective (Hoteluri în care s-au cazat peste 400 de turişti străini în anul anterior, respectiv pensiunile în care s-au cazat peste 50 de turişti
străini în anul anterior), conform metodologiei INS.
Călătoriile pentru afaceri includ participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii.
De asemenea, 91% din vizitatorii în scop de afaceri au venit cu avionul.
(Citește și: Record de turiști în Croația, în primele 8 luni – aproape 17 mil. Comparația cu România)
Oamenii de afaceri cheltuiesc mai mult pentru cazare și în restaurante și baruri, comparativ cu turiștii veniți în interes personal, așa cum se observă și din statistica din trimestru al doilea:
În ceea ce-i privește pe turiștii în interes personal, cei sosiți în vacanță, ponderi mai mari decât ale oamenilor de afaceri se constată la capitolele recreere și chiar la sănătate, unde turismul medical are o pondere de peste 4%.
Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi, conform metodologiei INS.
Agențiile de turism, mai puțin utilizate decât în anii anterior
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în semestrul I 2024:
- 37,9% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism
- 35,7% şi-au organizat sejurul pe cont propriu
- 18% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (de exemplu, prin sindicate)
- 8,4% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.
Datele confirmă trendul scăderii ponderii celor care-și organizează vacanțe doar prin agențiile de turism – în 2019, procentul acestora era de 44% în rândul turiștilor străini, conform datelor INS.
****