sâmbătă

27 aprilie, 2024

15 aprilie, 2021

Tensiunile dintre Washington și Moscova au atins cote înalte joi, după ce autoritățile de la Casa Albă au decis să impună noi sancțiuni, printre care și impunerea interdicției asupra instituțiilor financiare americane de a finanța datoria publică a Rusiei.

Decizia a produs efecte pe piața valutară și de bonduri din Rusia, însă experții de la capital Economics se așteaptă ca impactul macroeconomic să fie limitat, cu excepția situației în care sancțiunile vor fi extinse la toată datoria Moscovei, nu doar obligațiunile noi emise de Rusia.

Guvernul lui Joe Biden a anunțat joi o serie de sancțiuni financiare împotriva Rusiei și expulzarea a zece diplomați ruși, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice și la ingerințe în alegerile prezidențiale din 2020, acțiuni atribuite Moscovei.


Prin decretul semnat de președintele american, Trezoreria SUA le-a interzis instituțiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie. Este vorba despre datoria primară, emisă direct de ministerul rus de finanțe pentru finanțarea datoriei publice și a deficitului bugetar.

”Decizia marchează o deteriorare majoră a relațiilor SUA-Rusia, dar merită subliniat faptul că SUA s-au abținut de la impunerea de sancțiuni asupra întregii datorii (adică și a celei de pe piața primară, dar și a celei de pe piața secundară, n.r.), despre care s-a vorbit adesea ca <<opțiunea nucleară>>. Atâta timp cât datoria suverană este supusă acelorași restricții ca și datoria majorității băncilor și firmelor sancționate, tranzacțiile de datorii emise înainte de noile sancțiuni nu ar trebui să fie afectate”, notează specialiștii capital Economics.

Din estimările lor, Guvernul rus va emite în 2021 obligațiuni în valoare de 2.500 de miliarde de ruble, echivalentul a 2,7% din PIB pentru finanțarea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei publice. Sancțiunile impuse de SUA ar putea reduce cererea pentru aceste obligațiuni.

Un alt potențial impact ar viza creșterea aversiunii la risc a investitorilor străini care s-ar putea traduce prin vânzarea de bonduri rusești deține de nerezidenți. Aceștia dețin 23% din datoria denominată în ruble și 55% din datoria în alte valute, echivalentul a 4,5% din PIB-ul Rusiei. O consecință a acestui scenariu ar fi creșterea costurilor de împrumut.


Reacția pieței la sancțiunile anunțate de SUA a fost modestă. Rubla a pierdut 1,6% în raport cu dolarul american, iar costurile de finanțare ale titlurilor de stat cu o maturitate de zece ani (cele considerate de referință) au crescut cu circa 20 de puncte de bază.

”Impactul asupra piețelor financiare și asupra economiei Rusiei ar crește dacă sancțiunile ar fi înăsprite sau dacă Rusia va riposta”, au adăugat specialiștii capital Economics.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: