luni

16 mai, 2022

SUA acuză Hezbollah că a stocat nitrat de amoniu în Europa și cere anchetă transparentă la Beirut

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 septembrie, 2020

Un depozit de nitrat de amoniu a explodat, la începutul lunii august, în portul din Beirut

SUA au acuzat vineri Hezbollah că şi-a înmulţit „ascunzătorile de nitrat de amoniu” în mai multe ţări europene, părând să sugereze o posibilă legătură între mişcarea şiită libaneză şi recenta explozie devastatoare din portul Beirut.

„Din 2012, Hezbollah şi-a făcut ascunzători de nitrat de amoniu în Europa, transportând kituri de prim ajutor care conţineau această substanţă în pungile cu răcire instantanee” utilizate în special pentru îngrijiri medicale de urgenţă, a declarat coordonatorul american pentru antiterorism, Nathan Sales, citat de Agerpres.

„Acest gen de ascunzători au fost găsite în mai multe ţări, printre care Regatul Unit, Grecia, Franţa, Italia şi multe altele”, a adăugat el într-o conferinţă de presă de joi. De asemenea, el a vorbit despre tranzitul acestei substanţe prin Belgia, Spania şi Elveţia.

Unele stocuri au fost distruse


Unele dintre aceste stocuri au fost „distruse”, a precizat Nathan Sales.

„Avem motive să credem că această activitate este încă în curs”, a avertizat diplomatul, explicând că Washingtonul suspectează că astfel de ascunzători au existat cel puţin până în 2018, „probabil în Grecia, Italia şi Spania”.

„Şi cum am văzut cu toţii cu prilejul exploziei din portul Beirut, nitratul de amoniu este o substanţă cu adevărat periculoasă”, a subliniat ambasadorul Sales.

Pe 4 august o enormă deflagraţie în portul capitalei Libanului s-a soldat cu cel puţin 191 de morţi şi a distrus cartiere întregi.


Autorităţile au afirmat că explozia a fost provocată de o încărcătură de 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocat de peste şase ani „fără măsuri de prevedere” într-un depozit din port, după ce a fost confiscată de pe un vas plecat din Georgia cu destinaţia Mozambic.

Cauzele precise care au provocat deflagraţia rămân necunoscute.

SUA cer anchetă transparentă la Beirut

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Iată ce ştim: ştim că Hezbollah a stocat cantităţi enorme de nitrat de amoniu în Europa”, a spus el. „Ştim de asemenea, după ce am văzut în Beirut, puterea cu adevărat distructivă a nitratului de amoniu, capabil să producă distrugeri masive când este utilizat ca explozibil”, a adăugat Sales.

„De aceea SUA cer o anchetă exhaustivă, deschisă, transparentă şi aprofundată asupra exploziei din Beirut, ale cărei rezultate sperăm să le vedem rapid”, a insistat el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: