marți

26 martie, 2024

10 septembrie, 2017

Analiștii Bursei din Londra (LSE) au identificat 10 companii românești printre cele 1.000 de firme mici şi mijlocii din Europa care le pot inspira pe celelalte cu rețeta succesului lor.

Activităţile celor 10 companii românești selectate oferă indicaţii despre direcţia spre care se îndreaptă afacerile în România.

Companiile selectate au avut un ritm mediu anual de creştere de peste 100% în ultimii trei ani şi o rată de angajări considerabilă în ultimii doi şi performanţele lor le-au depăşit pe cele ale competitorilor din domeniile lor, potrivit raportului LSE.


Viitorul economiei românești, aşa cum este prefigurat de selecţia LSE, se află sub semnul comerţului şi al consumului (mai ales din import) și mai puțin al producției sau al serviciilor.

Trei producători au fost selectați printre cele 10 firme românești. Allview a produs prima tabletă PC românească şi face mai multe tipuri de telefoane smart și gadgeturi, Complet Electro Serv produce electronice de larg consum şi electrocasnice, iar Neptun produce echipamente industriale, dar niciuna nu-şi refuză linia de afaceri comercială.

Totuși, numai două dintre acestea, Alview și Neptun, sunt clasificate ca firme de producție și inginerie, în raportul LSE.

Pe de altă parte, lipsa de capital pentru dezvoltare este unul din motivele pentru care producătorii fac şi comerţ, uneori în domenii diferite de cel de bază, aşa cum a procedat Neptun, care s-a lansat chiar s-a lansat în distribuţia de carburanţi, proiectând un nou lanţ de benzinării.


Dintre cele 10 companii românești, se mai remarcă şi o companie de servicii de telecomunicaţii, Vox Carrier, şi una de servicii de curierat, Fan Curier.

Celelalte cinci companii fac, în fond, comerţ şi, de la caz la caz, logistică şi sunt mai ales importatori: de ceasuri, bijuterii de lux, „outfit”-uri şi cosmetice (B&B Collection); – de echipamente medicale mai mult sau mai puţin sofisticate (Medist Group); – de auto – moto  și utilaje (Grădinariu import Export); – de produse electrice şi de iluminat (ELBI Electric & Lighting); – de legume şi fructe (Microfruits).

Veniturile celor 10 companii variază între 50 şi 75 de milioane de euro în cazul Allview, B&B Collection, ELBI Electric & Lighting, Grădinariu import Export. Celelate au vebnituri anuale între 20 şi 40 de milioane de euro, cu excepţia Fan Curier care poate ajunge până la 100 de milioane de euro.

România și alții

Cele 10 IMM-uri românești selectate de analiștii Bursei din Londra, eventual pentru a fi curtate să se listeze pe segmentul său de emitenți de acțiuni promițători, au avut o rată de creștere medie anuală de creștere a afacerii de 149%, până la un venit mediu de 47 de milioane de euro. Au 25 de mărci comerciale înregistrate proprii și 3.615 angajați cu o rată de creștere de 29% în ultimii doi ani.

Iată Harta Europei, cu cele mai performante companii, după ritmul de creștere:

Numărul de companii româneşti incluse în raportul bursei londoneze este similar cu cel din Ungaria şi Cehia. Faptul că românii au mai puțin companii selectate decât polonezii (30), dar mai multe decât bulgarii (5), poate fi pus și pe seama dimensiunilor diferite ale economiilor țărilor lor. Regula nu se mai aplică în coparația cu ungurii și cehii.

Cele 30 de companii poloneze au însă 50 de mărci comerciale proprii, cele 10 maghiare au nu mai puțin de 128 de patente proprii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: