miercuri

24 aprilie, 2024

4 decembrie, 2020

Vaccinarea a 60 – 70% din populație, în șase luni de la sosirea primului lot de vaccinuri anti-Covid, este ținta anunțată vineri de Valeriu Ghoerghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus. Procentul este cel necesar penntru imunizarea colectivă.

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, aprobată joi de CSAT, a fost publicată în Monitorul Oficial și prezentată vineri de medicul Valeriu Gheorghiță.

Hubul unde se vor stoca dozele de ser sosite în România va fi Institutul Național de cercetare-dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, de unde se vor face transferurile spre centrele zonale stabilite la spitalele militare din Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, de unde vor pleca spre centrele de vaccinare.


Vor exista 850 – 900 de astfel de centre, cu capacitatea de a imuniza câte 5.000 de persoane pe lună, iar pentru persoanele din căminele pentru vârstnici, precum și pentru  unii dintre angajații din domenii esențiale, se vor organiza centre mobile.

În localitățile rurale, fără personalul necesar vaccinării, se vor organiza caravane de vaccinare.

În etapa ultimă, destinată adulților fără risc și care doresc să se imunizeze la noul coronavirus, va exista posibilitatea înregistrării pe o platformă specială care va face automat, după programarea la prima doză, și rezervarea orei rapelului. De asemenea, se mai pot facee programări prin medicul de familie sau prin telefon.

Vaccinarea este voluntară, nimeni nu este obligat să se vaccineze, a repetat Valeriu Gheorghiță.


Strategia stabileşte întregul proces şi lanţ de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanţului de frig, monitorizarea siguranţei şi eficacităţii şi managementul deşeurilor.

Ordinea vaccinării:

  • În Etapa I-a va fi vaccinat personalul din spitale, din sistemul de medicină de urgenţă, din medicina primară, laborsatoare, farmacii, personalul din serviciile stomatologice, personalul de îngrijire din centrele rezidenţiale, personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
  • În Etapa a ll-a este vizată populaţia de risc – adulţii cu vârsta peste 65 de ani și bolnavii cronici vulnerabili la coronavirus, personalul din divers instituţii-cheie (Parlament, Președinție, Guvern, ministere, din Apărare și sistemul de ordine și siguranță publică, procesare și distribuție a alimentelor de bază, angajații din domeniul utilităților publice, din STS, profesori, preoți, jurnaliști care fac reportaje în spitale)
  • Etapa a III-a – va fi vaccinată populaţia adultă și, în funcție de evoluţia epidemiologică, copiii.

Estimarea numărului de persoane eligibile din fiecare etapă de vaccinare:

  • Se va inventaria personalul din domeniul sănătății, domeniul social și domeniile esențiale din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă și/sau în centre de vaccinare.
  • Pentru fazele ulterioare, populația la risc și populația generală vor fi identificate la nivelul rețelei de medicină de familie și/sau al autorităților locale și prioritizate pentru vaccinare în funcție de riscurile de sănătate asociate și în funcție de exprimarea consimțământului.

Stocarea vaccinurilor

Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte.

Stocarea și distribuția vaccinurilor se efectuează după un anumit traseu:

  • Depozitul central și depozitele regionale care dispun de condiții de stocare la temperaturi de la minus 80 de grade Celsius până la 2-8 grade Celsius
  • De la nivelul depozitelor centrale și regionale se va efectua distribuția către centrele de vaccinare locale, fixe și mobile, pentru efectuarea vaccinării.

Înregistrarea vaccinării în registrul național

În Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) există modulul de vaccinare a adultului, care permite introducerea datelor despre persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 și despre vaccinul administrat, respectiv tipul de vaccin administrat, produsul, lotul, data vaccinării, RAPI.

În funcție de etapa de vaccinare, utilizatorii vor putea accesa registrul pe baza unor date de identificare furnizate de către INSP.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, le-a transmis medicilor că vaccinarea personalului medical ar urma să înceapă la mijlocul lunii ianuarie 2021.

De asemenea, în curând se va organiza un webinar dedicat personalului medical, cu toate informațiile științifice relevante despre vaccinurile ce vor fi folosite, mecanism, potențiale efecte adverse, proceduri de verificare, modalitate de vaccinare, etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: