joi

25 aprilie, 2024

9 septembrie, 2019

Consilierii lui Boris Johnson au stabilit în week-end o strategie prin care să oprească o nouă amânare de trei luni a Brexit: prim-ministrul Boris Johnson ar urma să ceară Consiliului European o cerere de prelungire a Articolului 50, așa cum a impus Parlamentul britanic, însoțită însă de o scrisoare prin care să transmită că Guvernul Marii Britanii nu doreşte amânarea peste termenul de 31 octombrie.

Planul premierului ar putea să funcționeze, mai ales că șeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a exclus duminică orice nouă amânare a Brexitului.

În condițiile în care Parlamentul nu acceptă acordul semnat de Theresa May cu UE până înainte de 31 octombrie, iar UE nu acceptă o nouă amânare, atunci Marea Britanie va ieși din UE fără acord la data stabilită- 31 octombrie.


Acordul semnat de Theresa May a fost respins de 3 ori în Parlamentul de la Londra din cauză că limitează suveranitatea Marii Britanii la frontiera cu Republica Irlanda, obligă la respectarea deciziilor Curţii Europene de Justiţie şi impune ca legislaţia britanică să fie în continuare armonizată cu legislaţia europeană.

Camera Lorzilor a adoptat vineri, fără mădificări, proiectul care interzice ieşirea Marii Britanii din UE fără acord, textul fiind adoptat inițial de Camera Comunelor. Cel mai probabil, documentul va fi promulgat luni de către regina Elizabeth.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.

Boris Johnson a promis la instalarea în funcția de prim-ministru că va retrage din țara din UE pe 31 octombrie 2019, cu sau fără un nou acord.


Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a exclus duminică orice nouă amânare a Brexitului în circumstanţele actuale.

„În starea actuală a lucrurilor, este nu (o nouă amânare propusă de Consiliul European- n. red.). Ei spun că vor să propună alte soluţii, aranjamente alternative pentru a asigura retragerea (…) Nu le-am văzut, deci este nu, nu vom reîncepe odată la fiecare trei luni. Autorităţile britanice să ne spună drumul… Pe fond, există un soi de conflict de legitimitate între popor, care, pe calea referendumului, a spus vreau să ieşim şi Parlament, şi prim-ministru, o expresie a voinţei populare, care nu ştie cum să iasă”, a afirmat Le Drian într-o emisiune televizată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: