miercuri

27 martie, 2024

28 aprilie, 2011

Sterling Resources Ltd. a notificat Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) că invocă forţa majoră cu privire la contractul de exploatare pentru perimetrele petrolifere Midia şi Pelican din Marea Neagră, potrivit unui comunicat remis joi de companie.

Sterling acuză statul român de acţiuni politice care o împiedică să-şi desfăşoare activitatea în perimetrele pe care le-a luat în concesiune.

”Sterling a transmis ANRM o notificare, precizând că lipsa totală de claritate cu privire la procedura aplicabilă şi competenţa în materie de eliberare a autorizaţiilor de construire reprezintă un eveniment de Forţă Majoră conform Acordului de Concesiune. Potrivit prevederilor Acordului de Concesiune, ANRM trebuie ca, în termen de 15 zile de la notificarea respectivă, fie să achieseze la invocarea Forţei Majore, efectul fiind prelungirea duratei acordului petrolier, fie să respingă invocarea de către companie a Forţei Majore, fapt care ar plasa cele două părţi într-o procedură de soluţionare a disputei intervenite, care ar putea în cele din urmă să fie rezolvată pe calea arbitrajului internaţional”, se arată în comunicatul companiei.


Compania a obţinut de la autorităţile guvernamentale competente acordurile de mediu şi de foraj necesare desfăşurării operaţiunilor în Perimetrele Midia şi Pelican, la începutul anului 2011.

ANRM a aprobat programul de lucrări pentru anul 2011 în baza căruia Sterling are obligaţia de a executa anumite activităţi offshore care cuprind forajul a două sonde offshore, achiziţia a 1.050 km profile seismice 2D şi efectuarea de investigaţii şi studii pentru dezvoltarea Descoperirilor Ana şi Doina.

Care sunt acuzaţiile aduse de Sterling statului român:

–         În iulie 2009, Parlamentul României a adoptat o lege care impune obţinerea de autorizaţii de construire pentru anumite activităţi desfăşurate în zona offshore. Sterling a solicitat autorităţilor competente clarificări cu privire la această cerinţă, dat fiind că operaţiunile avute în vedere în baza programului de lucrări pentru anul 2011 par a cuprinde în mod clar elemente care necesită eliberarea unei autorizaţii de construire.


–         Sterling susţine că autorităţile guvernamentale române nu sunt în măsură sau nu doresc să elibereze autorizaţii de construire pentru activităţile petroliere care se desfăşoară în zone offshore.

Directorul Executiv al Sterling Resources, Mike Azancot, a declarat că societatea vrea să înceapă în maximum trei ani extracţia din structurile Ana şi Doina.

”În pofida acestei situaţii nefericite aşteptăm cu nerăbdare să conlucrăm cu ANRM şi celelalte autorităţi române pentru a identifica o soluţie care să permită companiei să-şi îndeplinească obligaţiile, să-şi păstreze drepturile sale şi să desfăşoare cu succes activitatea, atât în beneficiul companiei cât şi al României. În cazul unei soluţii satisfăcătoare sperăm să putem progresa cu programele noastre privind continuarea explorării pe aceste perimetre cu perspective deosebite şi totodată să începem producţia din structurile Ana şi Doina în termen de 3 ani”, a spus Azancot, potrivit comunicatului Sterling.

Sterling Resources Ltd. este o companie de petrol şi gaze cu sediul la Calgary, Canada, listată la bursa canadiană.
Afacerea Sterling –  un scandal politic, declanşat de o decizie a guvernului Tăriceanu

Înainte ca România să câştige, la Haga, perimetrul din Platoul Continental al Mării Negre, în litigiul cu Ucraina, Guvernul Tăriceanu a concesionat deja companiei canadiene resursele de hidrocarburi de acolo. Maniera pripită în care s-a făcut concesiunea a dus la un lung şir de acuzaţii pe scena politică, astfel încât afacerea se află şi astăzi în aceeaşi sferă politică, în care a lăsat-o fostul premier liberal. Atât procesele de calomnie între Tăriceanu şi Boc, declanşate în urma acuzaţiilor aduse de şeful PDL, alături de sesizarea penală împotriva fostului premier, cât şi activitatea comisiein parlamentare înfiinţate ca sa ancheteze implicaţiile afacerii au rămas fără rezultat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: