Conpet a anunţat luni investitorii că va convoca în perioada imediat următoare Adunarea Generală a acţionarilor pentru a aproba solicitarea Ministerului Energiei de a primi dividende în sumă de 85 milioane de lei.
Pe data de 9 septembrie, o solicitare similară a fost primită și de Romgaz, Ministerul Energiei solicitând 525 milioane lei din suma totală a dividendelor suplimentare.
”In conformitate cu art. 122 din Legea nr. 24/ 2017, societatea CONPET S.A. informeaza actionarii si publicul investitor in legatura cu solicitarea primita din partea Ministerului Energiei – in numele Statului Roman, care este actionar majoritar al societatii CONPET S.A. (detinator al unui numar de 5.083.372 actiuni, reprezentand 58,7162 % din capital social), cu privire la convocarea de indata a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, avand ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 85 milioane lei, sub forma de dividende, in temeiul prevederilor art. II si art. III din O.U.G. nr. 29/ 2017, catre actionarii societatii, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societatii. Avand in vedere aceasta solicitare, Consiliul de Administratie al societatii CONPET S.A. va convoca Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor in perioada imediat urmatoare”, se arata in comunicatul companiei Conpet citat de Economica.net.
La sfârşitul săptămânii trecute, Executivul a aprobat o rectificare a bugetului, care arată că intenţia este să colecteze sume importante de la companiile pe care le deţine, scopul fiind echilibrarea bugetului.
În nota de fundamentare a actului normativ referitor la rectificare se vorbeşte despre faptul că “veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr 29/2017”, adică cea în baza căreia statul a cerut deja bani de la Romgaz.
Guvernul a decis, în ianuarie, ca societățile cu capital majoritar de stat să repartizeze minimum 90% din profitul net realizat în 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.
În expunerea de motive a actului normativ se afirma: „Prin modificările propuse se creează cadrul legal pentru redistribuirea ca dividende suplimentare sau, în cazul regiilor autonome, ca vărsăminte la bugetul de stat sau local, a profitului repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanțare și care nu a fost utilizat conform destinațiilor inițiale, precum și pentru repartizarea sumelor existente în soldul rezultatului reportat care au rămas nerepartizate”.
Pe de altă parte, Guvernul pare decis să înființeze un Fond Suveran de Investiții, care ar urma să preia în portofoliu 27 companii la care statul este actionar unic sau majoritar. Activitatea fondului ar urma să fie finanțată de companiile din portofoliu.
Dubla presiune pusă de guvern pe cele mai profitabile companii de stat- solicitarea de dividende suplimentare și preluarea lor la FSDI- pune în pericol planurile proprii de investiții ale acestor companii.