Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult›
10.01.2021
România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Statul are o țintă modestă de finanțare în aprilie: patru miliarde de lei, cu un miliard mai puțin decât în martie
de Alexandra Pele , 2.4.2020
Ministerul Finanțelor Publice (MPF) și-a propus să împrumute de pe piața internă, în aprilie, circa patru miliarde de lei pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru ”rostogolirea” datoriei publice. Suma este cu circa un miliard mai mică decât cea indicată pentru luna martie.
Astfel, pentru aprilie au fost programate șapte emisiuni de obligațiuni de stat în valoare de trei miliarde de lei, cu posibilitatea adăugării sumei de 450 de milioane de lei la sesiunile suplimentare de oferte necompetitive, precum și o emisiune de certificate de trezorerie în valoare de 500 de milioane de lei.
În luna martie, Finanțele aveau plănuite licitații prin care sperau să atragă circa cinci miliarde de lei. Deși unele emisiuni nu și-au găsit investitori, în special cele de la jumătatea lui martie, când în România a fost instituite starea de urgență, pentru prevenirea răspândirii epidemiei Covid-19, ținta a fost atinsă în urma unor licitații care au avut loc la finalul lunii.
Necesarul de finanțare a statului, calculat anterior crizei coronavirus, se ridică la 86,9 miliarde de lei în acest an, dintre care circa 40,6 miliarde de lei pentru finanțarea deficitului de 3,6% din PIB, iar diferența pentru refinanțarea împrumuturilor care ajung la scadență.
Ministrul Finanțelor Publice (MFP), Florin Cîțu (foto), a admis că deficitul bugetar al României va fi mai mare de atât, o nouă estimare urmând a fi făcută publică săptămâna viitoare.
Marile bănci de la nivel local au varii scenarii cu privire la execuția bugetară din acest an, deficitele prognozate urcând chiar și către 7% din PIB ca urmare a efectelor negative pe care măsurile de sănătate publică le vor avea asupra activității economice.