miercuri

18 mai, 2022

Statul are o țintă modestă de finanțare în aprilie: patru miliarde de lei, cu un miliard mai puțin decât în martie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 aprilie, 2020

Ministerul Finanțelor Publice (MPF) și-a propus să împrumute de pe piața internă, în aprilie, circa patru miliarde de lei pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru ”rostogolirea” datoriei publice. Suma este cu circa un miliard mai mică decât cea indicată pentru luna martie.

Astfel, pentru aprilie au fost programate șapte emisiuni de obligațiuni de stat în valoare de trei miliarde de lei, cu posibilitatea adăugării sumei de 450 de milioane de lei la sesiunile suplimentare de oferte necompetitive, precum și o emisiune de certificate de trezorerie în valoare de 500 de milioane de lei.

În luna martie, Finanțele aveau plănuite licitații prin care sperau să atragă circa cinci miliarde de lei. Deși unele emisiuni nu și-au găsit investitori, în special cele de la jumătatea lui martie, când în România a fost instituite starea de urgență, pentru prevenirea răspândirii epidemiei Covid-19, ținta a fost atinsă în urma unor licitații care au avut loc la finalul lunii.


Necesarul de finanțare a statului, calculat anterior crizei coronavirus, se ridică la 86,9 miliarde de lei în acest an, dintre care circa 40,6 miliarde de lei pentru finanțarea deficitului de 3,6% din PIB, iar diferența pentru refinanțarea împrumuturilor care ajung la scadență.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul Finanțelor Publice (MFP), Florin Cîțu (foto), a admis că deficitul bugetar al României va fi mai mare de atât, o nouă estimare urmând a fi făcută publică săptămâna viitoare.

Marile bănci de la nivel local au varii scenarii cu privire la execuția bugetară din acest an, deficitele prognozate urcând chiar și către 7% din PIB ca urmare a efectelor negative pe care măsurile de sănătate publică le vor avea asupra activității economice.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: