marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 iulie, 2016

Atentat-Nisa-Franta-CamionOrganizația Stat Islamic (SI) a revendicat sâmbătă dimineață responsabilitatea pentru atacul comis joi noaptea la Nisa, de un tunisian cu rezidență franceză, a anunțat Amaq News Agency, oficina grupării teroriste. Pe de altă parte, investigatorii au reținut sâmbătă dimineață trei persoane, printre care și pe fost soție a Mohamed Laouaij Bouhlel, autorul atacului din Nisa.

„Unul dintre soldații Statului Islamic a executat operațiunea (…) ca răspuns la apelurile de a ataca cetățenii din țările membre ale coaliției internaționale care luptă contra SI” în Irak și Siria, a anunțat Amaq.

Anchetatorii atacului de joi seara, când un camion a intrat pe Promenaza Engleză din Nisa și a ucis 84 de persoane, spun că încă nu se cunosc legăturile suspectului Mohamed Laouaij Bouhlel cu organizații teroriste.


carte de residenta bouhlel

Cu toate acestea, premierul francez, Manuel Valls, a declarat vineri seara, în timpul unei intervenții la postul de televiziune France 2: “El este un terorist, probabil legat, într-un fel sau altul, de islamismul radical”.

“Da, este un atac terorist și trebuie să vedem care sunt legăturile cu organizațiile teroriste”, a mai adăugat el.

Pe de altă parte, tatăl lui Bouhel a declarat presei că fiul său avea deseori avea explozii de furie, momente în care distrugea și spărgea tot ce-i cădea la îndemână.


Alte rude și cunoscuți ai suspectului l-au descris pe atentator ca pe o persoană violentă, dar nereligioasă.

Metoda folosirii unor autovehicule nu este nouă în Orientul Mijlociu, dar este prima dată când este folosită în Europa, iar Nisa este, probabil, doar primul atentat de genul acesta, notează The Telegraph.

Ea vine ca un răspuns la îndemnul adresat pe 21 mai de purtătorul de cuvânt al Statului Islamic, Mohamed al Adnani, care i-a îndemnat pe adepții grupării, în special pe lupii singuratici de genul lui Bouhlel, să comită mai multe atentate în Occident.

Al Adnani le-a transmis atunci simpatizanților radicalizați că orice atac, oricât de mic, dar executat acasă la inamic, săvârșit cu gloanțe, cuțite sau mașini, este mai bun decât unul mare comis în teritoriile controlate.

Încă trei rețineri

Anchetatorii au reținut sâmbătă dimineața trei persoane care ar avea legături cu atacatorul de la Nisa, dar poliția nu a dat niciun fel de detaliu privind identitatea acestora sau relația lor cu Bouhlel.

Fosta soție a suspectului, care a fost reținută vineri seara, va rămâne în arest, au mai anunțat anchetatorii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Bouhlel și fosta soție erau despărțiți de circa trei și au împreună doi copii.

Autoritățile medicale au anunțat, tot sâmbătă, că 52 din cei peste 200 de răniți în atacul de joi sunt în stare critică.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: