luni

23 mai, 2022

Standard&Poors menţine ratingul României pe datoriile suverane şi îl reduce pe cel la datoriile în lei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 noiembrie, 2011

Agenţia de rating Standard&Poors menţine ratingul de ţară al României pentru datoria străină la BB+/B, dar reduce ratingul la datoriile de pe piaţa locală în lei la BB+/B, dată fiind necesitatea implementării noii metodologii de evaluare a ratingului suveran de reducere a decalajului dintre ratingul pentru moneda straină şi ratingul pentru moneda locală în eventualitatea unei restructurări a datoriei guvernamentale – anunţă Ministerul Finanţelor Publice într-un comunicat.
„Raţionamentul de atribuire a acestor ratinguri vine ca urmare a implementării noii metodologii care presupune ca decalajul dintre ratingul pentru moneda straină şi ratingul pentru moneda locală să fie redus astfel încât guvernele ar fi mai putin susceptibile să diferentieze între datoria în monedă straină şi monedă locală în eventualitatea unei restructurări a datoriei, având în vedere creşterea globalizării pieţelor.” – mai precizează Ministerul.

Comunicatul integral, mai jos:

Având în vedere implementarea noii metodologii de evaluare a ratingului suveran de reducere a decalajului dintre ratingul pentru moneda straină şi ratingul pentru moneda locală în eventualitatea unei restructurări a datoriei guvernamentale, agenţia de rating Standard & Poor’s a confirmat rating-ul României la „BB+/B” pentru monedă străină şi a ajustat rating-ul pentru monedă locală la „BB+/B”, cu perspectivă stabilă, apreciind continuarea consolidării finanţelor publice în linie cu ţintele stabilite.


Urmare a revizuirii metodologiei pentru evaluarea guvernelor suverane Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, astăzi 29 Noiembrie 2011, rating-ul României la „BB+/B” pentru monedă străină şi a ajustat rating-ul pentru monedă locală la „BB+/B”, cu perspectivă stabilă. De asemenea, S&P a afirmat rating-ul de transfer şi convertibilitate la „BBB+” şi ratingul de recuperare a datoriilor în valută la „3”.

Raţionamentul de atribuire a acestor ratinguri vine ca urmare a implementării noii metodologii care presupune ca decalajul dintre ratingul pentru moneda straină şi ratingul pentru moneda locală să fie redus astfel încât guvernele ar fi mai putin susceptibile să diferentieze între datoria în monedă straină şi monedă locală în eventualitatea unei restructurări a datoriei, având în vedere creşterea globalizării pieţelor.

Analiştii S&P consideră că ratingurile atribuite României reflectă o continuă îmbunătăţire a fundamentelor economiei, deficitul fiscal fiind în scădere, curba datoriei publice externe cunoscând o încetinire semnificativă după o perioadă de creştere rapidă, deficitul de cont curent ajungând la 4,1% din P.I.B. în 2011 de la 11,6% în 2008, datoria externă netă guvernamentală şi cea a sectorului financiar este estimată la 67,5%, arieratele guvernamentale reducându-se la 0,2% din P.I.B., iar cele ale întreprinderilor de stat la 3,4% din PIB, având în vedere aderarea la reformele convenite în cadrul pachetului financiar agreat cu F.M.I., Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Deficitul României va fi redus sub 5% din P.I.B. în 2011 de la 9% în anul 2009, reducerea cheltuielilor determinând diminuarea în continuare a deficitului în anul 2012. Principalul obiectiv este acela de creştere a competitivităţii economiei româneşti prin măsuri de asigurare a îndeplinirii ţintelor fiscale, implementarea reformelor structurale, asigurarea stabilităţii sectorului financiar şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor structurale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Analiştii S&P consideră că, continuarea adoptării reformelor structurale în vederea îmbunătăţiri competitivităţii ar putea contribui în viitor la creşterea ratingurior acordate ţării noastre.

Totodată, menţinerea perspectivei stabile a ratingului reflectă consolidarea finanţelor publice în conformitate cu obiectivele propuse.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: