miercuri

17 aprilie, 2024

26 septembrie, 2017

Senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au adoptat, marţi, un amendament la proiectul legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, care spune că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relaţii comerciale cu statul.

Celelalte companii urmează să aplice opţional Split TVA, potrivit unei informații difuzate de Mediafax.

Astfel, doar societăţile comerciale înregistrate ca plătitoare de TVA şi care au relaţii contractuale cu statul vor fi obligate să spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice în cifra de afaceri, celelalte companii – care nu au relaţii contractuale cu statul – fiind lăsate să aplice opţional măsura.


Pe traseul de avizare, proiectul adoptat de senatorii din Comisia de Buget-Finanţe urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Ordonanţa ar urma, însă, să intre în vigoare peste câteva zile, de la 01 octombrie. Obligativitatea e prevăzută să intre în vigoare de la 01 ianuarie, astfel că până atunci Ordonanța trebuie să se clarifice în formă delege în Parlament.

Măsura trebuie să fie obligatorie „ numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a declarat Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei şi iniţiatorul amendamentului în cauză.

Split TVA – la presiunea deficitului bugetar

Presat de creşterea deficitului bugetar, Guvernul Tudose a adoptat la sfârșitul lunii trecute o ordonanță de modificare a Codului Fiscal privind plata defalcată a TVA, măsură obligatorie de la 1 ianuarie 2018.


Săptămâna trecută, ANAF a supus dezbaterii proiectul de ordin prin care se vor stabili structura competentă, procedura şi condiţiile de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA.

Plata defalcată a TVA în economie (așa numitul split TVA) este o premieră în mediul de afaceri din statele UE : ea este aplicată numai în Italia și numai pe relația comercială a companiilor cu statul sau cu autoritățile publice.

Măsura a fost adoptată în ciuda reacțiilor negative emise de întreg spectrul antreprenorial din România, întrucât, înainte de a-i opri pe evazioniști, afectează mediul de afaceri onest.

Opoziţia Mediului de afaceri 

Votul senatorilor vine după o dezbatere publică amplă în care toți reprezentanții mediului de afaceri, consultanţii fiscali şi bancari au adus numeroase de argumente împotriva plăţii defalcate a TVA.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a anunţat că 98% dintre membrii săi se opun măsurii Split TVA și a cerut aplicarea strict opţională a acesteia, sau prelungirea perioadei de opţionalitate cu 12-18 luni faţă de termenul prevăzut în Ordonanţă (1 ianuarie 2018).

„Am primit reacţii de la companii nerezidente care ne-au spus că vor închide orice afacere din România dacă statul va menţine această măsură”, au avertizat reprezentanţii CDR.

Consiliului Naţional al IMM-urilor a atras atenţia că „penalizarea cu 50% a celor care greşesc în raportarea către ANAF transformă cota de TVA din 19% în 38% – ne sufocăm şi noi, vă sufocaţi şi voi”.

Totodată, CNIPMMR a demarat o campanie publică împotriva obligativităţii ca, de la 1 ianuarie 2018, toate firmele să plătească TVA într-un cont separat, solicitând ca măsura să se aplice voluntar sau doar celor care fac afaceri cu statul.

Romanian Business Leaders (RBL) a cerut Guvernului „să regândească măsurile care impun obligativitatea plății defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018”.

Guvernul trebuie „să se asigure, înainte de a implementa măsuri de o asemenea complexitate, că autoritățile fiscale – ANAF, Trezoreria – au capacitatea logistică și instituțională de a gestiona o astfel de schimbare radicală în lucrul cu sute de mii de companii”, spune RBL.

La rândul său, consultantul fiscal Gabriel Biriş a amintit că „în numele luptei împotriva evaziunii fiscale, companiile au suportat, în ultimii ani, tot felul de experienţe fiscale, începând cu Registrul Operatorilor Intracomunitari, continuând cu formularul 088 şi desfiinţarea a mii de conturi de TVA”.

Dacă nu se mai poate ca această măsură cu plata defalcată a TVA să fie întoarsă, măcar să fie opţională”, a spus Gabriel Biriş, precizând că statul ar trebui să adopte metode mult mai eficiente de luptă cu evaziunea, cum ar fi e-factura, AMEF (sistemul caselor de marcat cu memorie electronică) şi mai ales taxarea inversă”.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: