marți

19 martie, 2024

14 septembrie, 2015

oprescu catuse ciolpaniSorin Oprescu rămâne în arest și va fi suspendat din funcția de primar general al Municipiului București, deoarece Curtea de Apel București (CAB) a respins luni contestația față de măsura preventivă luată în urmă cu o săptămână.

Potrivit Legii Administraţiei Publice locale, „mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv”, prin ordin al prefectului.

Luni, mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a rămas definitiv, după ce CAB a respins contestația lui Sorin Oprescu, așa încât urmează ca membrii Consiliului General al Capitalei să-l voteze ca interimar pe unul dintre cei doi viceprimari ai PMB:  Cornel Pieptea (PNL) și Alexandru Dan Darabonț (PSD).


Primul are cele mai multe șanse de a prelua interimatul, întrucât liberalii dețin majoritatea în Consiliu.

Acuzațiile DNA

DNA a explicat într-un comunicat că la PMB funcționa un grup organizat, din care făcea parte și Sorin Oprescu, care a elaborat, în perioada 2013-2015, “un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București”.

Din profitul brut realizat din contractele astfel obținute, firma păstra pentru sine între 30% şi 33%, conform DNA, 10% ar fi ajuns la Sorin Oprescu, iar restul se împărțea între angajații din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită.

“Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.


La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti”, se mai spune în comunicatul DNA.

Cum se împărțea profitul din contractele acordate de PMB

Din referatul DNA se poate deduce cu cât erau supraevaluate contractele cu PMB, de îndată ce firmele se mulțumeau cu doar 30% din profitul brut înregistrat în acte, restul de 70 procente fiind returnat rețelei din primărie, cu titlu de mită sau preț al influenței.

Cei 70% din profitul brut erau împărțiți raportat la valoarea contractului, potrivit procurorilor:

  • 10% din valoarea contractului, pentru inculpatul Sorin Mircea Oprescu
  • 5% din valoarea contractului, pentru o persoană al cărei nume este anonimizat în referatul de arestare al DNA
  • Restul era mită pentru o altă persoană al cărei nume lipsește, deocamdată
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: