marți

23 aprilie, 2024

19 mai, 2020

Trei sferturi dintre europeni (75%) plănuiesc să călătorească în 2020, cu preponderenţă în interiorul ţărilor lor, pondere sub cea înregistrată în România, unde 87% din respondenții unui sondaj realizat în luna mai de LuggageHero şi All4Travel au declarat această intenție.

Cei 75% din europeni care și-au propus să exploreze ţara în care trăiesc, doresc să facă acest lucru în perioada mai – septembrie, parcurgând cu maşina distanţe mai lungi sau plănuind escapade în oraşele preferate.

De asemenea, şase din zece intervievați spun că bugetul lor de vacanţă va fi la fel ca înaintea pandemiei sau doar puţin mai mic.


Sondajul constată o creștere semnificativă a intențiilor de călătorie în 2020, comparativ cu luna aprilie, când europenii se aflau în carantină – totalul a fost în luna mai cu 23 de puncte procentuale peste cel din luna anterioară.

Sondajul are și o componentă referitoare la evoluția veniturilor în timpul pandemiei și carantinei:

  • mai mult de trei sferturi dintre participanţi văd un impact financiar relativ mic al pandemiei asupra bugetului familial (între 0 şi 2%)
  • 11% dintre europeni au declarat că, în ultimele luni, veniturile familiei au scăzut cu mai mult de 50%, în comparaţie cu 16% din participanţii români la studiu
  • în România, aproape două treimi (64%) din cei chestionaţi spun au reuşit să păstreze scăderile de venituri în aceste limite.

Alte concluzii ale sondajului:

  • 20% dintre respondenţi îşi propun să călătorească în străinătate doar de anul viitor
  • 6% au declarat că vor aştepta să aibă acces la un vaccin înainte de a părăsi ţara
  • 60% dintre cei care obişnuiesc să călătorească pentru afaceri au spus că se aşteaptă să aibă cel puţin o astfel de călătorie în 2020
  • 60% dintre participanţi cred că bugetul lor de vacanţă pentru acest an va fi la fel ca înaintea pandemiei sau doar puţin mai mic (față de 51%,  în aprilie)
  • mai mult de jumătate dintre europeni susţin că vor călători în lunile de vară
  • 20% sunt atât de dornici de plimbări încât vor porni la drum în primele 15 zile după ridicarea restricţiilor
  • 3% au menţionat că nu vor să părăsească oraşul în care locuiesc până nu vor avea acces la un vaccin, iar un grup similar de persoane va aştepta revenirea economiei
  • în ceea ce priveşte călătoriile de afaceri, 60% din europenii intervievați au afirmat că vor avea cel puţin o călătorie în interes de serviciu până la finalul anului, în timp ce la nivelul României, ponderea este de doar 10%

Bugetele pentru călătoriile din 2020:

  • în luna mai, 42% dintre europeni se aşteaptă să cheltuiască aceleaşi sume ca în planificarea iniţială (faţă de 36%, în aprilie)
  • 18% vor reduce bugetul doar cu 0 – 20%
  • aşteptările românilor privind bugetul de vacanţă pentru acest an sunt similare cu cele ale celorlalţi europeni, 56% dintre conaţionali estimând reduceri de maximum 20% pentru călătoriile din acest an, comparativ cu media europeană, de 60%.

Sondajul a fost realizat în perioada 10 – 14 mai, prin formulare online, asigurând echilibrul de vârstă, gen şi reprezentare geografică, pe un eşantion de 1.600 de persoane din întreaga lume.

LuggageHero.com este o reţea globală de stocare a bagajelor într-un mod sigur, comod şi econom, prin parteneriate cu afaceri locale precum cafenele, magazine sau hoteluri.

Până în prezent, compania a stocat bagaje pentru mai mult de două milioane de ore în cele peste 1.000 de parteneri din Europa şi America de Nord. Reţeaua a fost recomandată de publicaţii importante, precum: New York Times, Lonely Planet, The Washington Post sau CNBC.

Eurostat, despre vacanțele românilor: Puține și cu bugete mici

Şase români din zece nu-şi permit o vacanţă de o săptămână, dublu faţă de media europeană, conform datelor Eurostat de anul trecut, ceea ce face ca România să fie statul UE cu cel mai mare procent de cetăţeni care nu-şi permit o vacanţă. Urmează Croaţia (51,3% din cetățeni care nu-și permit un concediu departe de casă), Grecia (51%) şi Cipru (51%).

De asemenea, turiștii români sunt europenii cu cele strânse bugete de vacanță. Cetățenii UE au cheltuit, în medie, 377 de euro pentru un sejur turistic în anul 2017.

Românii au cele mai mici bugete, cu o medie de 135 de euro alocaţi pentru o vacanţă, potrivit Eurostat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: