joi

25 aprilie, 2024

3 februarie, 2015

franci-elvetianiBăncile poloneze oferă soluţii clienţilor lor care au împrumuturi în franci elveţieni şi se află în situaţia de a avea nişte rate nesustenabile cu vneiturile lor actuale, odată cu explozia cursului.

Băncile au oferit clienţilor cu credite în CHF dobânda negativă a Băncii Centrale a Eleveţiei, abtinerea de la a cere garanţii suplimentare, au extins perioda de creditare si au redus diferenta de curs valutar pentru clientii care au dificultăţi în a-şi plăti ratele – potrivit Bloomberg.

“Este o situaţie pe care nu a prevăzut-o nimeni”, spune preşeidntele asociaţiei băncilor din Polonia, Krzysztof Pietraszkiewicz, citat de Bloomberg. „Toată lumea este responsabilă pentru această greşeală: băncile, pentru că nu au fost suficient de prundente, clienţii, care au acceptat riscul fără să înţeleagă ceea ce înseamnă el şi autorităţile, care nu au acţionat la timp pentru a opri asta”, a afirmat bancherul polonez.


Liderii guvernamentali, care sunt confruntaţi cu alegeri în această toamnă, au spus că băncile trebuie să preia mai mult din povara financiară aflată acum pe umerii clienţilor, care reprezintă 4% din populaţia de 38 de milioane a Poloniei.

Vicepremierul Janusz Piechocinski a spus că guvernul polonez nu va recurge la solutia Ungariei, care a obligat la conversia în monedă naţională a tuturor creditelor în valută. Dar băncile trebuie să ofere clienţilor condiţiile de a conversie a creditelor în zloţi, la cerere, la rata de schimb a băncii naţionale din ziua formulării solicitării, fără niciun cost adiţional.

Vicepremierul a mai spus că băncile trebuie să dea posibilitatea clienţilor de a suspenda plata ratelor pentru maximum 3 ani sau de reducere a ratelor lunare la nivelul din decembrie.

„Băncile trebuie să îşi asume riscul aprecierii francului elveţian, în timp ce cluenţii trebuie să renunţe la beneficiile de pe vremea când francul era la valori record minime”, a mai spus ministrul. Ambele părţi trebuie să suporte în egală măsură efectele şi să îşi asume riscurile.


Guvernul nu va introduce măsuri care să îi protejeze pe cei care au credite în franci elveţieni, atâta vreme cât băncile încearcă să îi ajute în reducerea ratelor, a spus şi ministrul de Finanţe polonez, Mateusz Szczurek.

Măsurile propuse de bănci ar putea ajuta clienţii să îşi reducă ratele până la nivelul de dinaintea deciţiei Băncii Centrale a Elveţiei, a afirmat preşedintele asociaţiei băncilor poloneze.iar dacă ele nu vor fi suficiente, se vor gândi şi la alte opţiuni, a dat acesta asigurări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: