sâmbătă

18 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 septembrie, 2012

Franţa a dezvăluit bugetul pe anul 2013, evitând să impună reduceri bugetare de austeritate în favoarea unor taxe mai mari pentru bogaţi şi companii mari, relatează BBC.

Premierul Jean Marc Ayrault (foto) a confirmat că se introduce o nouă taxă, de 75% din venituri, pentru cei care câştigă mai mult de un milioan de euro pe an. Dar a insistat că 9 din 10 cetăţeni nu vor suporta creşteri de taxe asupra veniturilor în noul exerciţiu bugetar.

Guvernul plănuieşte să obţină circa 20 de miliarde de euro din extra-venituri, comparativ cu 10 miliarde ă reduceri de cheltuieli.


Accentul pus pe creşterea impozitelor este o politică a noului preşedinte francez Francois Hollande, care s-a pronunţat împotriva curentului extins de la Irlanda în Grecia, prin care se taie cheltuielile pentru a împăca investitorii şi a reduce costurile de împrumut.

Printre măsurile adoptate se află şi o taxă de 45% pentru veniturile de peste 150.000 de euro pe an.

Măsurile cuprinse în planul guvernului: o îngheţare a cheltuielilor guvernamentale, cu excepţia plăţii datoriilor şi a pensiilor, eliminarea excepţiilor de la taxele pentru bogaţi, astfel încât averile de peste 1,3 milioane de euro vor fi taxate cu 1,5%, reducerea excepţiilor de la impozitare pentru împrumuturile corporaţiilor mari, câştigurile din capital şi dividende vor fi şi acestea impozitate.

Reducerile vor fi, în 2013, împărţite:  două treimi creşteri de taxe şi o treime reduceri bugetare, iar din 2014 procentele vor fi împărţite în mod egal.


În primul său buget elaborat, guvernul socialist a insistat asupra promisiunii sale că va reduce deficitul anual al zonei euro până la 3% din PIB în 2014. Anul acesta deficitul este de aşteptat să fie de 83,6 miliarde de euro, adică 4,5% din PIB.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: