vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 martie, 2021

Austria a anunțat marți că nu va mai colabora cu Uniunea Europeană pentru producerea unui nou vaccin împotriva coronavirusului, ci cu Danemarca și Israel. Anunţul este o reacţie la programul comun al Uniunii Europene pentru achiziţia vaccinurilor, criticat de cancelarul Kurz în Bild pentru că este ”prea lent”.

Slovacia, pe de altă parte, a achiziționat deja 2 milioane de doze de vaccin rusesc, devenind, scrie Politico, a doua țară membră UE, după Ungaria, și a treia din Europa, după Serbia, care achiziționează Sputnik V, fără ca acesta să fi fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Ultima țară care încearcă să își rezolve singură problemele este Polonia, unde Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Andrzej Duda a discutat luni cu președintele Chinei, Xi Jinping, posibilitatea achiziției de vaccin produs chiar de țara din care a pornit pandemia de coronavirus.

Slovacia a primit primele doze de Sputnik V


Premierul Slovaciei Igor Matovič a susținut luni o conferință de presă pe Aeroportul din Košice, acolo unde a ajuns primul transport de vaccin rusesc. Potrivit presei slovace, premierul Matovič a declarat că vaccinul rusesc va permite țării sale să își crească cu 40% programul de imunizare.

Ministrul Sănătății, Marek Krajčí, a precizat că Sputnik V nu va fi folosit imediat pentru că așteaptă o aprobare a autorității naționale a medicamentului. Potrivit Slovak Spectator, pe Aeroportul din Košice au ajuns 200.000 de doze de vaccin. Următoarele tranșe, fiecare de 400.000 de doze sunt așteptate în martie și aprilie. Ultimele 2 tranșe, fiecare de câte 500.000 de doze, sunt programate la livrare în lunile mai și iunie.

Președintele Poloniei a lkăudat China pentru disponibilitatea de a face din vaccin un bun public global

Președintele Republicii Polonia, Andrzej Duda, a avut luni o conversație telefonică cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Potrivit anunțului făcut de Administrația Prezidențială polonă, ”la cererea prim-ministrului Mateusz Morawiecki, președintele Republicii Polonia a ridicat și problemele cooperării polono-chineze în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, inclusiv posibilitatea achiziționării de către Polonia de vaccinuri produse în China”.

Problema eventualei achiziții a unui vaccin chinezesc va face obiectul unor noi discuții la nivel interguvernamental, însă președintele Republicii Polonia a salutat declarația liderului chinez privind disponibilitatea Beijingului de a face din vaccinul produs de chinezi ”un bun public global”.


Președintele Duda a subliniat că solidaritatea și cooperarea internațională joacă un rol cheie în eforturile de depășire a consecințelor economice și de sănătate produse de pandemie.

Premierii Austriei și Danemarcei merg în Israel să învețe cum se organizeză o campanie de vaccinare

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat că Austria şi Danemarca, membre ale Uniunii Europene, dar şi ale aşa-numitului First Movers Group (grupul de acţiune rapidă), vor colabora cu Israelul şi la cercetarea opţiunilor de tratament.

Kurz a apreciat că deşi decizia ca vaccinurile să fie achiziţionate de UE pentru toate ţările membre a fost corectă în principiu, Agenţia Europeană pentru Medicamente nu a aprobat vaccinurile suficient de rapid. El a condamnat şi companiile farmaceutice pentru livrările cu întreruperi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Şeful guvernului de la Viena va face săptămâna aceasta o vizită în Israel împreună cu omoloaga sa daneză, Mette Frederiksen, pentru a vedea la faţa locului cum decurge campania de vaccinare rapidă.

Kurz a mai anunţat şi că va inspecta companiile farmaceutice Pfizer, Novartis, Polymun şi Boehringer Ingelheim, care contribuie la producţia internă a Austriei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: