marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 martie, 2016

robert fico slovaciaPartidul social-democrat (Smer-SD) al premierului Robert Fico a obținut cel mai mare număr de voturi la alegerile parlamentare din Slovacia, potrivit rezultatelor parțiale, dar pierde majoritatea absolută, scrie presa internațională. Intră în Parlament, extrema dreaptă.

Smer-SD a obținut 49 din cele 150 de mandate în parlament (față de 83, câte avea până acum).

Robert Fico va avea o misiune grea pentru formarea guvernului, și a recunoscut imediat după anunțarea estimărilor că partidul său va fi nevoit să colaboreze cu un mare număr de partide.


Rezultatele sunt mult sub cele pe care le estimase partidul de la putere, cu aproximativ 5 procente mai mici.

Surpriza a venit din partea extremiștilor, partidul naționalist “Slovacia Noastră” reușind să treacă de pragul electoral de 5% și să obțină 14 mandate.

Este prima oară când această formațiune, care a beneficiat și de exacerbarea sentimentelor naționaliste practicată chiar de premierul Robert Fico, intră în Parlament.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Robert Fico s-a remarcat prin poziția vehement împotriva migranților din Orientul Mijlociu și Africa, poziție ce l-a ajutat să-și mențină popularitatea la cote înalte, deși el este criticat din cauza lipsei de măsuri eficiente pentru combaterea corupției și a clientelismului.


De altfel, Slovacia a contestat la Curtea de Justiție a UE (CJUE) obligativitatea cotelor de redistribuire a refugiaților. Europa ar trebui să se concentreze pe securizarea frontierelor, în loc de relocarea imigranților, a spus anul trecut premierul Robert Fico, criticând politica în domeniu a Comisiei Europene. Pe 22 septembrie, când Consiliul JAI a aprobat Planul Juncker, el le promitea slovacilor că acesta nu se va aplica pe teritoriul țării lor cât timp va fi el în fruntea Guvernului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: