marți

14 mai, 2024

30 septembrie, 2023

În Slovacia au loc sâmbătă alegeri parlamentare anticipate. Votarea a început la ora locală 07.00 şi urnele se vor închide la orele 22.00, iar la scurt timp după aceea se vor publica cifrele primelor sondaje de la ieşirea de la urne.

O dramă politică reală s-a derulat în campania electorală din Slovacia, unde fostul prim-ministru Robert Fico, forțat să demisioneze în 2018 pe fondul unei revolte populare, a revenit în centrul scenei politice.

Robert Fico, portret de politician

Lider al unui partid populist de stânga, Smer (sau Direcția-Democrație Socială) se afla în fruntea sondajelor, cu aproximativ 20% înaintea alegerilor, puțin înaintea partidului Slovacia progresistă.


Alegerile anticipate au loc după prăbușirea unei alianțe de centru-dreapta care a preluat locul lui Smer în 2020.

Un fost comunist care s-a redenumit social-democrat după căderea Cortinei de Fier, Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a provocat teamă în capitalele occidentale în ultimele luni, jurând că va opri sprijinul militar pentru Ucraina și că va bloca aderarea țării în NATO. El a replicat chiar și punctajele Kremlin, dând vina pe „naziștii și fasciștii ucraineni” pentru războiul provocat de Rusia.

Deși partidul său aparține grupului Socialiști și Democrați din Parlamentul European, familia politică l-a abandonat pe Robert Fico după scandalul izbucnit în 2018, după uciderea jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a iubitei sale, Martina Kušnírová. Kuciak investiga în momentul morții sale dovezi de corupție care implicau partidul lui Fico și asociații primului ministru.

În cele două perioade anterioare ale sale ca premier — din 2006-2010 și 2012-2018 — Fico s-a dovedit a fi un jucător pragmatic în relațiile europene și transatlantice, fără a pune sub semnul întrebării nici obligațiile țării față de UE sau NATO.

Cât de real e ”pericolul Fico”


Dar înlăturarea sa în 2018 și invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia par să fi determinat o schimbare în gândirea lui Robert Fico. Poziționarea rusofilă a lui Fico a rezonat într-o țară în care mulți alegători sunt bombardați în mod regulat de propaganda sulfuroasă a Moscovei.

Datorită acestei campanii necruțătoare de dezinformare, mai mult de jumătate din populație crede că Occidentul este responsabil pentru război, potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an. Sprijinul pentru aderarea la NATO a scăzut la doar 58%.

Lăudată la începutul anilor 2000 datorită creșterii sale rapide, economia Slovaciei de astăzi este departe de ideal. PIB-ul pe cap de locuitor plasează țara aproape de partea de jos a clasamentului zonei euro, alături de Letonia și Croația.

Ea se află în fruntea clasamentului cu un singur indicator – dimensiunea deficitului său bugetar, care se estimează că va ajunge la aproape 7% în acest an.

Fico le promite alegătorilor săi o redresare economică – și mai multe cheltuieli sociale. A ajunge acolo însă, scrie Politico, nu va fi posibil fără ajutorul UE, inclusiv cu cele 6 miliarde de euro din fondul de recuperare pe care Bruxelles i-a alocat țării.

Orice mișcare de a se abate de la constrângerile europene în materie fiscală va fi întâmpinată de reacții dure ale Bruxelles și ale investitorilor, urcând costurile de împrumut ale Slovaciei. În calitate de membru al zoni euro, țara nu pot apela la banca centrală pentru ajutor.

Modelul ungar, greu de replicat

Mulți observatori au subliniat afinitatea lui Fico pentru premierul Ungariei Viktor Orbán și prevăd că acesta ar putea urma o cale la fel de iliberală.

Dar, spre deosebire de Viktor Orbán, al cărui partid guvernează cu majoritate absolută, Smer lui Robert Fico va fi norocos să depășească pragul de 20 la sută. Pentru a forma o coaliție, el va trebui să se alieze atât cu partide extremiste pro-ruse, dar și cu cel mai mare inamic al său, Peter Pellegrini, care a preluat funcția de prim-ministru de la Fico în 2018.

Această constelație sugerează că politica din Slovacia, care a avut cinci prim-miniștri în ultimii cinci ani, va rămâne instabilă. Și dacă există un lucru pe care slovacii l-au arătat în ultimii ani – în special generația mai tânără – este că sunt ferm pro-europeni.

Este greu de crezut că aceiași oameni care au ieșit în stradă în 2018 și l-au alungat pe Fico de la putere vor asista impasibili cum țara urmează exemplul Ungariei.

Slovacia a trimis deja Ucrainei tot ce putea trimite

Pe frontul apărării, marea preocupare în Europa este angajamentul lui Fico de a „nu trimite nici măcar un glonț” în Ucraina, dacă va fi ales.

Cu toate acestea, având în vedere că Bratislava a livrat deja tot ceea ce armata sa putea oferi, nu este o mare amenințare. Slovacia ocupă locul 19 în general în ceea ce privește ajutorul Ucrainei, cu o treaptă peste Austria neutră.

Iar dacă Robert Fico va refuza să permită armelor destinate Ucrainei să tranziteze teritoriul slovac, asta ar genera ceva probleme de logistică, dar nu mult mai mult. Însă decizia ar provoca furia Statelor Unite. Având în vedere că țara sa se bazează pe Washington pentru securitatea sa, este probabil că Robert Fico nu va bloca tranzitul armamentului către Ucraina.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: