luni

22 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2014

Situaţia din Republica Moldova se tensionează cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în 30 noiembrie. Curtea de Apel Chişinău a decis joi seara, după şase ore de deliberări, să excludă din cursa electorală Partidul Patria, condus de Renato Usatîi (foto), un controversat om de afaceri susţinut de Rusia.

Formaţiunea politică se situează la 8-9% în preferinţele electoratului, un electorat tânăr, prorus, rusofon şi rusofil.

Potrivit Publika.md, cazul a ajuns în faţa instanţei după ce Inspectoratul General al Poliţiei a informat Comisia Electorală Centrală că formaţiunea a cheltuit în campanie peste 8 milioane de lei, bani obţinuţi din străinătate. Acest lucru este interzis de legislaţia electorală din ţara vecină.


Din această sumă au fost cumpărate 11 automobile, carburanţi, dar şi mai multe telefoane mobile. În sesizare se mai menţionează că partidul a primit bani şi de la o companie off-shore.

Prin hotărârea de astăzi a instanței, a fost anulată decizia Comisiei Electorale Centrale din 13 octombrie, prin care Partidul ”Patria” a fost înregistrat în calitate de competitor electoral.

Instanța a mai decis ca cele aproape 8 mln de lei(cca 430 mii euro), confiscate de la partidul ”Patria”, să ajungă în bugetul statului.

Renato Usatîi ameninţă cu proteste şi cu contestarea deciziei

Liderul partidului, Renato Usatîi, a calificat decizia instanţei ca pe una politică şi a spus că o va contesta la Curtea Supremă de Justiţie, care trebuie să se pronunţe până vineri seara, când se încheie campania electorală în Moldova. În plus, a afirmat că va mobiliza susţinătorii la proteste şi nu va renunţa la cursa electorală.


Renato Usatîi își pune toate speranțele în ajutorul străin. Acesta a declarat că a purtat discuții cu diverși ambasadori ai țărilor UE și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și că le-a solicitat sprijinul.

„Cred că avem o mică șansă dacă se va implica cineva din exterior”, a spus Renato Usatîi, citat de Unimedia.

Liderul Partidului Patria mai spune că la Chișinău ar fi avut loc o reuniune a ambasadorilor țărilor UE care au reprezentanță în Republica Moldova, unde se discută cazul formaţiunii sale politice.

Un personaj controversat, suspectat a fi agent al ruşilor

Zilele trecute apărut pe internet o înregistrare compromițătoare în care se spune că apare Renato Usatîi. Politicianul vorbește în înregistrare despre legăturile sale cu FSB-ul și cu anumite persoane din sfera politică.

Omul de afaceri moldovean a fost înconjurat de scandaluri de la apariţia sa pe scena politică. Iar anterior acestui an electoral, a fost stabilit în Rusia.

Inițial și-a dorit să participe în campania electorală cu propriul partid, având deja și o denumire ”Partidul lui Renato Usatîi”. Însă Ministerul Justiției a refuzat să înregistreze formaţiunea politică, pentru că existau bănuieli că semnăturile ar fi fost falsificate. Renato Usatîi nu a renunțat însă la cursa electorală și a decis să ajungă cap de listă la Partidul ”Patria” a lui Emilian Ciubu, fostul Ambasador al Moldovei în România.

Opinia publică l-a văzut ca pe un agent al Moscovei, iar campania pe care a făcut-o, împânzind Moldova cu afişe electorale, al căror cost este mult peste posibilităţile financiare ale unui partid de sub 10%, a făcut evidentă finanţarea străină de care a beneficiat partidul său.

Reacţii la eliminarea din cursă

Ambasada SUA la Chişinău a avut o reacţie imediată după pronunţarea deciziei Curţii de Apel. „Deși nu suntem la curent cu toate dovezile luate în considerare de Curtea de Apel în acest caz, suntem extrem de îngrijorați de respectarea supremației legii și asigurarea unui proces electoral democratic și corect”, se arată în comunicatul citat de Unimedia.

Pe de altă parte, Igor Dodon, liderul Partidului Socialist şi un alt apropiat al Moscovei făcut o paralelă cu cazul partidului Patria şi a afirmat că, iniţial, s-a încercat şi eliminarea socialiştilor din cursa electorală. Mai mult, a avansat deja ideea unei comuniuni de opinii între partidele proeuropene şi cel al comuniştilor.

„Aceasta campanie electorală va intra în istoria R. Moldova ca fiind cea mai murdară dintre toate. A început excluderea partidului PATRIA. Ieri urma să fie lansată procedura de excludere din campanie a socialiștilor, cu aceleași învinuiri – probleme în finanțarea campaniei. Ați văzut ieri încercările și contestările depuse de PDM. Culmea e că pentru excluderea PATRIA au votat și comuniștii. Au votat deschis”, a spus Igor Dodon.

Analistul Dan Dungaciu spunea, într-o analiză a cursdeguvernare.ro, că partidele lui igor Dodon şi ale lui Renato Usatîi sunt partidele prin care Rusia participă la jocul electoral din Republica Moldova, dar ele ar fi putut avea şi scopul de a face Partidul Comuniştilor mai frecventabil, mai moderat, în comparaţie cu radicalismul de stânga promovat de Dodon şi Usatîi.

Semnificaţia eliminării Partidului Patria din cursa electorală

Opiniile în Moldova asupra semnificaţiei acestui eveniment sunt împărţite: pentru mulţi e un semn bun – un agent al Kremlinului a fost eliminat din jocul electoral, s-a înfărptuit un act de justiţie care poate trebuia făcut mai devreme.

Pentru alţii însă e un semnal îngrijorător: în ciuda daptului că Renato Usatîi este puternic contestabil, există totuşi nişte legi şi nişte principii care stau la baza funcţionării unei democraţii. Iar excluderea Partidului „Patria” din lista candidaţilor, pe ultima sută de metri, nu pare un act democratic.

În Moldova este o mare neîncredere în guvernare şi în instituţiile statului, accentuată de campania electorală în urma retoricii că acestea sunt corupte, mafiote, ale oligarhilor. Au existat şi hărţuieli chiar între partidele proeuropene, iar un exemplu sunt percheziţiile la primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care, în final, nu au dus la descoperirea a nimic din ceea ce se căuta.

Tentative de destabilizare a Republicii Moldova

Decizia instanţei moldovene vine pe fondul unor evenimente care au alertat autorităţile şi serviciile de securitate moldovene. Miercuri, poliția a reținut mai multe persoane, membre ai unei grupări extremiste de la Chișinău, ANTIFA, care pregăteau acțiuni violente după alegerile din 30 noiembrie. Unii dintre membrii organizații s-ar regăsi pe listele partidului lui Usatîi.

Poliţia a făcut percheziţii în mai multe oraşe din Moldova. În urma descinderilor au fost găsite arme, pistoale cu amortizator, muniții, aruncătoare de grenade, grenade, cutii de trotil cu declanșator de la distanță. De asemenea, au fost depistate sume mari de bani, inclusiv ruble rusești.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: