joi

25 aprilie, 2024

14 februarie, 2023

Procurorul general Gabriela Scutea (foto) a reclamat, marţi, un deficit de resurse umane în parchete, spunând că există două astfel de instituții în țară care funcționează fără niciun procuror, iar altele au un singur post ocupat.

Ministerul Public și-a prezentat marți bilanțul de activitate pe anul 2022, din datele prezentate de Procurorul general reieșind că 277 procurori au ieșit din sistem anul trecut: 256 s-au pensionat, 17 au fost numiţi judecător, trei au demisionat, iar unul a fost condamnat.

277 de procurori eliberaţi din funcţie reprezintă aproape dublu faţă de 2020 (140) şi +65% faţă de 2021 (168). Raportul net eliberări din funcţie / numiri în funcţie pe totalul intervalului 2020-2022 este 2,07 : 1”, a mai spus procurorul general, conform News.ro.

Gradul de ocupare a posturilor de procuror: 74,19%


La data de 31 decembrie 2022, gradul de ocupare a posturilor de procuror era de 74,19%, faţă de 79,48% la finalul lui 2021.

Între datele prezentate de Gabriela Scutea:

  • niciun procuror la Parchetul Judecătoriei Măcin şi la Parchetul Judecătoriei Însurăţei
  • 2 procurori stagiari la Parchetul Strehaia, fără un procuror definitiv coordonator de stagiu
  • 12 parchete au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, un singur post ocupat

În ceea ce priveşte gradul de ocupare a funcţiilor de conducere, la sfârşitul anului 2022, din totalul de 652 de funcţii prevăzute în Ministerului Public, erau ocupate efectiv 277, iar 312 posturi de conducere erau ocupate prin delegare.

Statisticile realizate de Ministerul Public arată că rata de trimitere în judecată se menţine, în ultimii ani, la un nivel relativ constant, respectiv o medie 300-330 de persoane trimise în judecată la 100.000 de locuitori.

Fenomen dominant: fapte contra siguranței publice

Datele Parchetului General arată că fenomenul dominant în ceea ce priveşte infracţionalitatea îl reprezintă faptele contra siguranţei publice.


„Ne confruntăm cu un fenomen în creştere, deloc complex, dar în privinţa căruia efectul de prevenţie generală şi specială nu se produce. Inculpaţii trimişi în judecată pentru infracţiuni contra siguranţei publice reprezintă 41,7% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată”, arată procurorul general Gabriela Scutea în Raportul de activitate pentru anul 2022, prezentat marţi.

Documentul precizează, de asemenea, că numărul cauzelor soluţionate cu trimitere în judecată a scăzut cu 1,9%, iar numărul inculpaţilor trimişi în judecată a scăzut cu 1%, în timp ce ponderea cauzelor în care s-a dispus trimiterea în judecată s-a menţinut în marja din anii anteriori.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: