duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2019

Corriere della Sera scrie că UE este în pragul unei mici revoluții, reprezentată de numirea primul procuror – șef al Parchetului European. Revoluția ar fi și mai mare dacă oficialii europeni ar face lucrul corect, și anume să o numească în această funcție pe Laura Codruța Kovesi.

„Nu că francezul (Jean – Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Kovesi – n. red.) nu s-ar ridica la înălțimea funcției, însă în prezența unei opoziții atât de deschise și agresive a guvernului român, să nu o nominalizeze pe Kovesi ar fi echivalent cu o capitulare”, este concluzia autorului editorialului.

Aceasta este venerată de opinia publică din România, dar urâtă de clasa politică, care face lobby pentru a o opri pe fosta șefă DNA să devină primul procuror-șef european, scrie Corriere della Sera, citată de Pro Tv:


Venerată de opinia publică, și-a câștigat ura majorității clasei politice din România, pentru că a urmărit corupția publică fără a ține seama de nimeni.

Uniunea Europeană se află pe pragul unei mici revoluții. În următoarele săptămâni, Consiliul și Parlamentul European vor desemna împreună șeful noului Parchet European, care, din 2020, va conduce anchete în materie de fraudă împotriva fondurilor UE și de aplicare a TVA.

Dar revoluția ar fi și mai mare dacă miniștrii și deputații ar face lucrul corect, și anume să numească o femeie, pe Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al României, nominalizată de un grup de experți ca fiind persoana „cea mai calificată pentru această funcție“, după un proces de selecție strict.

Principalul obstacol în cursa acesteia pentru conducerea EPPO este tocmai puterea de la București, și, în special, Liviu Dragnea, președintele PSD, mai spune publicația italiană:


“În țara sa, Kovesi este o legendă. Numită la 33 de ani în funcția de procuror-șef, ea a urmărit penal corupția publică, fără a ține seamă de nimeni. Astfel, cel mai puternic obstacol în calea nominalizării sale este tocmai opoziția guvernului de la București, care își poate exercita poziția de președinte actual al UE. Cel mai aprig contestatar este chiar șeful PSD, Liviu Dragnea”.

Corriere della Sera este a treia mare publicație de circulație internațională care consideră că Laura Codruța Kovesi este cea mai potrivită pentru postul din fruntea EPPO, după Financial Times și Le Monde.

Procedura de numire a șefului EPPO a ajuns în faza în care Parlamentul UE și Consiliul UE ar putea fi obligate să negocieze persoana care va ocupa funcția.

Într-un vot de calibrare al Consiliului UE, procurorul Jean – Francois Bohnert s-a clasat pe primul loc, în timp ce Laura Codruța Kovesi a câștigat votul în comisiile PE implicate în procedură – LIBE și CONT. Dacă votul final din Consiliu va fi tot pentru magistratul francez, va fi nevoie de negociere.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: