Senatul a respins luni, cu 61 de voturi ”pentru” şi 23 de voturi ”împotrivă”, propunerea legislativă a USR pentru modificarea şi completarea Legii nr. 98/2016, prin care firmele cu acţiuni la purtător să nu poată participa la licitaţiile publice.
Iniţiatorii au spus, la momentul depunerii proiectului, că scopul lui este ca „firmele căpuşă şi neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani să ajungă falimentare”.
Proiectul legislativ interzicea atribuirea prin procedură simplificată a contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru către operatorii economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător, precum şi participarea la concursurile de soluţii prin aplicarea unor proceduri simplificate a operatorilor economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător
USR a anunţat, pe 5 august 2017, că a iniţiat un pachet de legi care vrea interzicerea accesului societăţilor cu acţiuni la purtător la contracte cu fonduri publice. „Acţiunile la purtător sunt una dintre metodele larg folosite în activităţile ilegale de spălare a banilor, întrucât anonimitatea proprietarului acţiunilor face imposibilă verificarea eventualelor conflicte de interese sau situaţii de trafic de influenţă”, anunţa USR pe 5 august 2017
Parlamentarii USR anunţau în aceeaşi perioadă că au depus o serie de amendamente şi la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, deoarece „există cazuri de contracte cu fonduri publice care nu intră sub incidenţa legilor achiziţiilor publice. Amendamentele USR interzic societăţilor controlate în orice mod de stat contractarea firmelor cu acţiuni la purtător. Sancţiunea este nulitatea contractelor şi amendarea vinovaţilor (de la 1.000 la 5.000 Lei), iar amendă nu înlătură răspunderea penală”.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.