duminică

22 mai, 2022

Șeful BCE: Zona euro întâmpină incertitudine enormă și riscuri intense

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2011

Economia mondială și zona euro se confruntă cu incertitudine enormă și riscuri intensificate, a avertizat, joi, președintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, într-o conferință de presă.

”Există un enorm nivel de incertitudine în legătură cu economia mondială şi zona euro”, a spus Trichet, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Prin măsurile luate de BCE, riscurile au fost echilibrate, a mai susținut el.


”În august aceste riscuri se aflau pe un trend de creştere”, a adăugat francezul, citat de Bloomberg.

BCE a menţinut rata dobânzii la 1,5% și a redus prognoza de creştere economică pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru acest an şi de la 0,6-2,8% la 0,4-2,2% pentru anul 2012.

Șeful BCE, aflat pe final de mandat, s-a lăudat cu măsurile de echilibrare luate de BCE, în contextul crizei economice.

”În contextul celei mai grave crize de după al Doilea Război Mondial, am menţinut încrederea în monedă şi în capacitatea de a asigura stabilitatea preţurilor. Am asigurat stabilitatea preţurilor într-un mod impecabil, impecabil, şi chiar aş dori să aud felicitări la adresa unei instituţii care a adus timp de 13 ani stabilitatea preţurilor în Germania, ceea ce este mai bine decât cele trăite de această ţară în ultimii 50 de ani”, i-a spus el unui jurnalist german.


El a criticat guvernle statelor din zona euro pentru că nu s-ar fi supravegheat reciproc în privința politicilor economice indisciplinate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Dacă am lansat programul de răscumpărare de obligaţiuni, din raţiuni de politică monetară, este pentru că guvernele nu s-au comportat cum trebuie, pentru că nu s-au supravegheat reciproc aşa cum ar fi trebuit”, a spus oficialul european, citat de AFP.

După remarcele lui Trichet, euro a scăzut până la 1,3987 dolari, de la 1,4043 dolari înaintea conferinţei de presă, menționează Bloobmerg.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: