Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru 4 septembrie Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) la care se va discuta rectificarea bugetară propusă de Cabinetul Viorica Dăncilă.
Comunicatul integral al Adminsitrației Prezidențiale:
Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării a inițiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens și Ministerul Finanțelor Publice în data de 21 august a.c.
Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia.
Întrucât nu toți membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru data de marți, 4 septembrie a.c., ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.
Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea și regulamentul de organizare și funcționare.
Anunțul vine la câteva ore după ce Viorica Dăncilă l-a criticat pe șeful statului că refuză convocarea CSAT: ”Rectificarea bugetară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit să fie adoptat în cadrul ședinței de astăzi (joi – n.r.). Din păcate, președintele României nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru analizarea și avizarea primei rectificări bugetare din acest an, deși proiectrul de află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august”, a declarat premierul, joi, la începutul ședinței Executivului.
Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, bugetul general consolidat a înregistrat la finele semestrului I din 2018 un deficit de aprope 15 miliarde de lei, sumă echivalentă cu 1,61% din PIB estimat pentru anul în curs.
Rezultatul a fost cu circa 8,7 miliarde lei mai slab decât în prima jumătate a lui 2017, când deficitul bugetar s-a situat la doar 0,73% din PIB. Adică mai puţin de jumătate din cifra pe 2018.