10 aprilie, 2017

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni, la ședința Comitetului interministerial pentru adoptarea euro, că trecerea la această monedă va fi posibilă numai după ce veniturile românilor vor fi apropiate celor din alte state ale UE.

Întâlnirea a avit loc la Palatul Victoria și au mai participat guvernatorul Băncii Naționale a României – Mugur Isărescu, dar și miniștrii Finanțelor și Economiei, precum și alți oficiali implicați în acest proces.

„Să ne asigurăm că această convergență monetară se face în paralel și cu convergența veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, și veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Sorin Grindeanu.


Procesul adoptării euro trebuie să fie pregătit astfel încât să nu repete greșelile altor state, a mai adăugat acesta:

„Trebuie să învățăm din practica țărilor care au trecut deja la euro pornind dintr-o poziție similară cu a țării noastre. Noi vorbim de o schimbare majoră care, în mod natural, întâmpină o rezistență, o reticență la schimbare, dar tocmai de aceea suntem azi și vom fi și în viitor aici, pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros”, a spus Grindeanu, citat de Agerpres.

România îndeplinește teoretic cele patru criterii economice de trecere la moneda unică, mai exact situaţia finanţelor publice, stabilitatea preţurilor, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung care trebuie respectate în mod sustenabil.

Înainte de adoptarea euro, o ţară trebuie să respecte dincolo de criteriile economice incluse în tratatul de la maastricht şi restricţiile ERM 2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze pe o perioadă de doi ani într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.


Ultima dată-țintă fixată pentru intrarea în mecanismul ERM 2- antecamera Zonei Euro, fusese fixată în 2012 pentru 1 ianuarie 2019.

În noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis considera că, în privinţa aderării la zona euro, România se află „într-un non-stadiu”, termenul de 2019 nefiind unul realist şi realizabil.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: