vineri

19 august, 2022

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2021

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat înființarea unui serviciu de securitate cibernetică.

Acesta se va ocupa exclusiv de combaterea amenințărilor cibernetice, așa încât poliția să beneficieze de instrumente și acces la cele mai noi soluții în lupta împotriva criminalității online, transmite Euractiv.

”Criminalitatea informatică este o pestă a secolului XXI, care amenință instituțiile publice, precum și cetățenii, companiile și antreprenorii în viața de zi cu zi”, a subliniat șeful guvernului.


„Creăm un serviciu care să se ocupe în mod specific de aceste probleme, în plus față de departamentele existente în serviciile civile și speciale care au avut astfel de atribuții”, a adăugat el.

”Există o cursă a înarmărilor între polițiști și criminalii cibernetici. Oricine va descoperi noi metode mai rapid, cine le va stăpâni va câștiga un avantaj important”, a spus Morawiecki.

În România, Guvernul intenționează să înființeze Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, ca instituţie publică, cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, care va înlocui Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

“Prin propunerea de act normativ se urmăreşte crearea unei instituţii de excelenţă noi, respectiv Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, denumit în continuare DNSC, prin desfiinţarea CERT-RO, care să asigure capabilităţile şi performanţa necesare în domeniul securităţii cibernetice la nivel naţional pentru o perioadă de cel puţin 10 ani. În plus, noua instituţie va fi adaptată adecvat, putând face faţă provocărilor pe care dinamicele de dezvoltare tehnologică le vor ridica în spaţiul cibernetic. Astfel, se propune înfiinţarea DNSC, ca instituţie publică, cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO se desfiinţează la momentul intrării in vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ de înființare a directoratului.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: