luni

22 aprilie, 2024

2 iulie, 2019

O delegație de experți ai Comisiei Europene a discutat marți cu oficiali români pentru evaluarea progreselor din justiție în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Unul dintre principalele subiecte ale discuției purtate de oficialii europeni cu ministrul Justiției, conducerea CSM și cu procurorul-general al României a fost controversata Secție pentru Investigarea Infracțiunilor comise de magistrați (SIIJ).

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat după discuția cu delegația CE că este greu să susții existența SIIJ în condiţiile retragerii peste noapte a unor apeluri. Licu face trimitere la o serie de cazuri în care Secția a retras apeluri din dosarepreluate de la DNA – au scăpat în acest fel Sebastian Ghiță și fostul minsitru al Justiției Tudor Chiuariu.

Bogdan Licu:


Cu privire la Secţia Specială, ca să nu evit întrebarea, este foarte dificil să susţii o asemenea structură, în condiţiile retragerii peste noapte a unor apeluri. Ăsta a fost unul din punctele de discuţie, altele sunt strict de legislaţia românească, competenţă.

Nu am avut discuţie aplicată pe astfel de decizii (dacă a discutat cu noua conducere despre deciziile de retragere a apelurilor în dosare – n.r.). Dânşii ştiu punctul de vedere al meu pe care l-am exprimat public. Eu sper să nu mai avem asemenea surprize, pentru că, din păcate, eu am reacţionat la retragerea apelurilor. Înalta Curte, un complet de 3 şi ulterior un complet de 5 (judecători – n.r.) au statuat că pot retrage aceste apeluri. Statuând acest lucru, singurul lucru care mi-a rămas de făcut a fost acela de a ataca la CCR prevederile Ordonanţei 7.

Judecătoarea Lia Savonea, președinte CSM, o apropiată a PSD:

Am prezentat acele opinii ale Consiliului necesare consolidării independenţei justiţiei, vă asigur. Nu am prezentat opinia proprie.


Procurorul Nicolae Solomon, vicepreşedintele CSM, este unul dintre magistrații care consideră că trebuie discutată oportunitatea SIIJ:

Mi-am spus opinia în secţia pentru procurori – avem rezerve în privinţa Secţiei (de anchetare a magistraţilor – n.r.), că sunt multe controverse în jurul ei şi am prezentat faptele.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat după întâlnirea cu experții MCV că nu poate oferi foarte multe detalii legate de discuţiile critice, din respect faţă de colegii din delegaţie care au întâlniri cu alte instituţii în acest moment:

După cum ştiţi, la Ministerul Justiţiei se adună toată punctele de vedere de la toate instituţiile care contribuie la acest raport, dar pot să vă spun, pe scurt, că a fost o întâlnire foarte bună, de lucru, normală de altfel.

Mă bucur că am reluat acest dialog pe bază de transparenţă, încredere, de profesionalism (…)

Am reluat dialogul pe baze de profesionalism, responsabilitate, transparenţă, lucru care a fost salutat şi noi, la rândul nostru, am salutat prestanţa colegilor de la Bruxelles.

Vreau să vă spun că România este, a fost şi va rămâne o ţară profund ataşată valorilor europene şi statului de drept, precum şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale atât ale cetăţenilor României cât şi ale cetăţenilor europeni.

Ministrul a mai precizat că obiectivul principal al României este ridicarea MCV-ului, cât mai curând.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: