duminică

17 martie, 2024

23 octombrie, 2020

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege prin care este înființată, în cadrul DNA, Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în Romania.

De asemenea, reglementarea adoptată joi conține mai multe modificări ale Codului de procedură penală și ale unor legi speciale, pentru a se stabili modul concret de colaborare a autorităților române cu procurorii europeni.

Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România este compusă din personal auxiliar de specialitate condus de un grefier-șef și va funcționa cu un număr maxim de 20 posturi, din care:

  • 5 posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară
  • 8 posturi de specialiști
  • 5 posturi de grefieri
  • 2 posturi de șoferi.

Cum se va desfășura activitatea procurorilor europeni:

  • Procurorii europeni delegați acționează în numele EPPO în statele lor membre respective și au aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată, în completarea și sub rezerva competențelor și statutului specific conferite acestora și în condițiile prevăzute de prezentul regulament.
  • Procurorii europeni delegați, deși își desfășoară activitatea pentru Parchetul European, în calitate de consultanți speciali, rămân procurori naționali.
  • Investigațiile se desfășoară în cea mai mare măsură conform dreptului român, Regulamentul EPPO prevăzând doar principiile de bază ale activității Parchetului European și neconținând referiri specifice cu privire la instituțiile de
    bază ale fazei de urmărire penală.
  • Ori de câte ori legislația națională face referire la procuror sau la organul de urmărire penală, referirea se consideră a fi făcută și la procurorul european delegat, precum și, după caz, la procurorul european, dacă prin aceasta se asigură îndeplinirea competențelor ce le revin în temeiul Regulamentului EPPO.
  • Ori de câte ori legislația națională face referire la procurorul ierarhic superior, referirea se consideră a fi făcută, după caz, la procurorul european, respectiv la camera permanentă a Parchetului European, pentru cauzele de competența Parchetului European.
  • În cazul în care autoritățile naționale competente, primind o sesizare sau din oficiu, constată elemente privind o infracțiune care atrage sau ar putea atrage competența Parchetului European, sesizează Parchetul European.
  • În cazul în care procurorul, în cursul urmăririi penale, constată elemente privind o infracțiune pentru care Parchetul European ar putea să își exercite competența sau descoperă împrejurări care determină atragerea competenței Parchetului European, informează despre aceasta, de îndată, Parchetul European, prin adresă, oferind, totodată, oricare alte informații solicitate ulterior de Parchetul European în vederea stabilirii competenței.
  • În cazul în care Parchetul European decide să evoce cauza, organul de urmărire penală transferă dosarul către Parchetul European și informează corespunzător părțile cauzei, subiecții procesuali principali, precum și persoana care a făcut sesizarea, cu excepția cazului în care consultarea dosarului este restricționată motivat, potrivit legii.
  • Actele de procedură ale EPPO care sunt destinate să producă efecte juridice față de terți fac obiectul controlului de către instanțele naționale competente, în conformitate cu cerințele și procedurile prevăzute în dreptul intern. Art. 42 se referă la „instanțele naționale competente”, dar revine statului membru să stabilească anume care instanțe sunt competente într-un caz concret.

Laura Codruta Kovesi, primul procuror șef al EPPO a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.

Pentru Parchet a fost solicitat un buget anual în jur de 55 de milioane de euro. „Cu această sumă vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state care vor trebui, cel puţin pentru început, să gestioneze un număr minim de 3.000 de dosare”, a explicat de curând Laura Codruța Kovesi.

În competenţa EPPO vor intra toate dosarele întocmite începând cu anul 2017 care se încadrează în obiectul de activitate a parchetului.


Cele 22 de state europene care participă la EPPO: România, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: