26 februarie, 2013

Mai sunt aproximativ două sătămâni până la expirarea termenlui de transpunere în România a directivei 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

Această directivă, adoptată la data de 16 februarie 2011, se aplică tuturor plăţilor efectuate ca remuneraţii pentru tranzacţii comerciale începând cu 16 martie 2013.

Ea impune stabilirea unor termene specifice pentru plata facturilor şi dreptul la despagubire în cazul întârzierii efectuării plăţilor în toate tranzacţiile comerciale, indiferent dacă sunt realizate între întreprinderi sau între autorităţi publice şi întreprinderi.


Statele membre UE vor garanta un termen de plată de 30 de zile de la facturare pentru o autoritate publică (ca regulă generală).Altminteri se va percepa dobânda legală pentru efectuarea cu întârziere a plăţilor, fără a fi necesară o notificare.

Tot ca regulă generală, în cazul întreprinderilor, termenul de plată stabilit în contract nu ar trebui să depăşească 60 de zile calendaristice, în afara cazului în care contractul prevede în mod expres dispoziţii contrare şi cu condiţia ca acest lucru să nu fie vădit inechitabil pentru creditor. Acesta va fi îndreptăţit să perceapă dobândă pentru efectuarea cu întârziere a plăţilor, fără a fi necesară o notificare;

A fost deja stabilită o compensație fixă pentru costurile de recuperare la nivelul de 40 de euro (despăgubire minimă, fără a fi necesară o notificare). În plus, creditorul este îndreptăţit să solicite o despăgubire rezonabilă de la debitor pentru orice cheltuieli de recuperare care depăşesc suma fixă respectivă, inclusiv angajarea unui avocat sau a unei firme de colectare a creanţelor.

Directiva mai prevede că se poate obţine un titlu executoriu inclusiv prin procedură de urgenţă şi indiferent de suma datorată în termen de 90 de zile calendaristice de la înaintarea acţiunii creditorilor sau de la solicitarea adresată instanţei sau altei autorităţi competente, cu condiţia ca suma datorată sau aspecte ale procedurii să nu fie contestate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: