sâmbătă

20 aprilie, 2024

28 septembrie, 2017

Urmare a recunoaşterii costurilor majorate de furnizare reclamate de firmele de distribuţie către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, de la 1 octombrie 2017, gazele naturale pentru consumatorii casnici ar urma să se scumpească cu aproximativ 6% iar curentul electric cu circa cinci procente.

Dat fiind că ponderea cumulată a acestor produse energetice în coşul de consum utilizat la calculul indicelui preţurilor de consum se apropie de zece procente, efectul va fi o creştere bruscă a IPC cu aproximativ 0,5%. Iar asta în condiţiile în care nivelul inflaţiei anuale comunicat de INS de la începtul anului şi până la finele lunii august a fost de 0,52%.


De reţinut că grupa „Energie electrică, gaze şi încălzire centrală”, care mai include şi energia termică furnizată populaţiei ( unde urmează să vedem ce decizii vor adopta autorităţile locale de la caz la caz privind subvenţionarea căldurii în condiţiile creşterilor deja anunţate a tarifelor de producţie) , adună cele mai mari cheltuieli medii lunare ale unei gospodării, respectiv 10,49%.

Adică destul de mult înaintea poziţiilor „carne şi preparate şi conserve din carne” (care contribuie cu 8,52% la stabilirea IPC) unde preţurile au început deja să se mişte discret dar sistematic în sus şi (atenţie mare la pieţele internaţionale !) „combustibili” (pondere 8,27%, dar asta numai direct, fără a lua în calcul şi influenţa asupra celorlalte produse transportate),

Astfel, nivelul de doar 1,15% inflaţie anuală din prezent se va duce rapid spre cota teoretic optimă de 2% într-un moment în care şi consumul de produse energetice va creşte, ceea ce va duce la resimţirea unei valori chiar mai mari la nivelul portofelului individual pe perioada de iarnă.

Pentru stabilitatea cheltuielilor curente ale unei gospodării, poate că ar fi util să nu mai aşteptăm venirea anotimpului rece pentru a face creşterea preţurilor la energie, dacă tot trebuie să le facem. Eventual să lăsăm şi ceva mai mult timp consumatorilor pentru a-şi căuta pe piaţa liberalizată variante mai avantajoase de furnizare de gaze naturale şi de energie electrică, înainte de creşterea consumului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: