sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 iunie, 2021

Numirea unui nou Avocat al Poporului se amână până când Curtea Constituțională se va pronunța pe legalitatea demiterii Renatei Weber, a anunțat joi președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban (foto).

Renate Webber urma să fie înlocuită de Fabian Gyula, propunerea UDMR, singurul candidat pentru importanta poziție de Avocat al Poporului.

„Am luat decizia, având în vedere că am văzut că este programată decizia Curții Constituționale pe data de 29 iunie, să nu mai facem plenul luni și să convocăm plenul într-o ședință a Birourilor reunite la o dată ulterioară decizie CCR pe sesizarea formulată de PSD”, a anunțat Ludovic Orban.


Plenul reunit al Parlamentului urma să voteze luni numirea lui Fabian Gyula la conducerea acestei instituții de importanță startegică, întrucât este singura care poate contesta la CCR ordonanțele de urgență.

Amânarea alegerii înlocuitorului Renatei Weber a fost cerută și de PSD.

Situație inedită pentru președintele CCR, Valer Dorneanu

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a solicitat zilele trecute președinților celor două camere parlamentare explicații privind baza juridică a revocării Renatei Weber.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, sau Comisia de la Veneția, este un organism al Consiliului Europei.


Conform legislației, mandatul Avocatului Poporului poate înceta înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea, precizează legea, se poate face doar ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor. Argumentele aduse de coaliție la îndepărtarea Renatei Weber nu pot fi încadrate însă ca încălcări ale Constituției sau legilor, ceea ce va face dificilă o explicație în fața Comisie de la Veneția.

În 2012, Comisia de la Veneția a criticat procedura de revocare a lui Gheorghe Iancu din poziția de Avocat al Poporului, în cadrul unui șir de pași pe care USR (PSD și PNL) i-a făcut pentru a ajunge la demiterea fostului președinte Traian Băsescu.

Avocatul Poporului trebuie să fie independent, inclusiv față de Parlament, iar revocarea cu o majoritate simplă este „inadecvată”, spunea atunci Comisia de la Veneția:

Sunt necesare garanții speciale împotriva demiterii nejustificate. Iniţierea controlului de constituţionalitate al Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului nu trebuie neapărat să fie atribuită Avocatului Poporului, atâta timp cât se asigură că un astfel de control poate fi exercitat în mod eficient, de exemplu, prin iniţierea de către o minoritate parlamentară.

Deşi nu există niciun standard european comun cu privire la această chestiune, Comisia recomandă stabilirea principiilor de bază ale statutului – inclusiv condiţiile de demitere – şi a competenţelor în Constituţie însăşi, în scopul de a proteja statutul independent al Avocatului Poporului.

În 2012, după demiterea abuzivă a lui Gheorghe Iancu, majoritatea USR l-a votat ca interimar la Avocatul Poporului pe Valer Dorneanu, actualul președinte al Curții Constituționale, instituție ce va discuta pe 29 iunie legalitatea revocării Renatei Weber.

La momentul respectiv, criticile aduse de Comisia de la Veneția și ale Comisiei Europene legate de revocare au fost ignorate de cei aflați la putere.

CCR a decis atunci că demiterea lui Gheorghe Iancu a fost constituțională.

În 2014, a fost numit Victor Ciorbea, cel care s-a remarcat prin refuzul de a ataca OUG 13 din 2017, care a scos sute de mii de români în stradă, și alte OUG-uri cu miză.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: