vineri

19 aprilie, 2024

20 august, 2021

Școlile vor funcționa normal, cu prezență la clasă, până când incidența cazurilor Covid-19 ajunge la 6 îmbolnăviri la 1.000 de locuitori, rată cumulată la două săptămâni. Măsura a fost agreată de toţi participanţii la reuniunea de lucru convocată pentru vineri, de premier, pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar.

Elevii de peste 12 ani și profesorii ar putea să continue să meargă la școală și după acest prag, dar numai cei vaccinați. Ceilalți vor participa, respectiv preda, online. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat că acest posibil scenariu nu îi dezavantajează pe elevii de peste 12 ani nevaccinați, ci îi avantajează pe cei imunizați.

„Practic, toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice. (…) Peste pragul de la 6 mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină, sigur că da, se opreşte întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul acestei întâlnirii de lucru.


Premierul Florin Cîțu, care a participat și el la prima parte a conferinței ce a urmat ședinței, a asigurat că s-au luat toate măsurile pentru ca viitorul an școlar să se desfășoare în format fizic:

Am spus – şi rămân ferm pe acestea: vreau ca anul acesta anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică.

Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta şcolar să începem cu prezenţă fizică, să rămânem cu prezenţă fizică.

Am trecut prin anul trecut, am învăţat mai multe, dar anul trecut nu aveam vaccin.


Este ceea ce eu le-am spus tuturor colegilor cu care am discutat astăzi în această întâlnire că este important pentru mine, după discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii asupra impactului pe care l-a avut anul trecut asupra elevilor şi nu aş vrea să mai trecem prin această situaţie şi vom face tot ce este posibil ca anul şcolar să rămână cu prezenţă fizică.

Ce se întâmplă după depășirea pragului de 6 cazuri

Întrebat cum se va desfăşura şcoala după ce incidenţa trece de şase la mia de locuitori, ministrul Educaţiei a explicat varianta cea mai probabilă:

  • preşcolarii – creşe şi grădiniţe – să poată participa la  procesul educaţional
  • clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online
  • pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică.

Profesorii care nu doresc să se vaccineze și testeze anti-Covid nu vor mai putea preda în clasă, după ce incidența trece de 6/1.000

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că profesorii care nu s-au vaccinat şi nici nu se testează împotriva Covid-19, nu vor mai veni la şcoală atunci când incidenţa îmbolnăvirilor trece de şase la mie.

Toate cadrele didactice au acces nediscriminatoriu în şcoli până la pragul de şase la mie, a mai spus oficialul.

“Este vorba de acces nediscriminatoriu în şcoli până la pragul de şase la mie, iar peste pragul de şase la mie,  pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze şi nu s-au vaccinat, precum şi pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală şi nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore, trei zile.

Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testaţi, testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea sigur şi de testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontarea acestor cheltuieli atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin Direcţiile  de Sănătate Publică, sigur că în această situaţie va trebui să nu mai oferim avantajul posibilităţii de predare fizică acelor colegi”, a transmis ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că acești profesori nu vor fi concediaţi: “Nu concediaţi, până la coborârea ratei de infectare la şase la mie să se odihnească puţin”. 

Masca rămâne obligatorie în școli, pentru copiii de peste 6 ani

Se menţine obligativitatea purtării măştii în interiorul unităţilor de învăţământ pentru copiii în vârstă de peste 6 ani şi că este de preferat ca activităţile sportive să se desfăşoare în spaţii deschise, a delcarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în aceeași conferință de presă ce a urmat întâlnirii de lucru.

„Purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani. Purtarea măştii în spaţii deschise, însă, nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea, pentru activităţile sportive, ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide, în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască”, a spus Ioana Mihăilă.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: