“Am efectuat calcule preliminare care estimează că această criză va costa sectorul turismului cel puţin 22 miliarde de dolari (aproximativ 20 miliarde de euro). Aceste calcule se bazează pe experienţa crizelor precedente, cum ar fi epidemia H1N1 şi epidemia de SARS, şi au ca referinţă pierderile înregistrate după ce turiştii chinezi şi-au anulat călătoriile din cauza epidemiei”, a declarat şeful WTTC, organism din care fac parte marile companii din sectorul turistic mondial, conform Agerpres.ro

Scenariul pesimist – 73 miliarde de dolari

În cazul în care criza actuală va dura cât epidemia de SARS din 2002 – 2003 (nouă luni), atunci costurile pentru turismul global vor urca la 49 miliarde de dolari, iar dacă se prelungeşte, pierderilor ar putea ajunge la 73 miliarde de dolari, arată studiul Oxford Economics.

Cele mai afectate vor fi economiile puternic dependente de turiştii chinezi: Hong Kong, Macao, Thailanda, Cambodgia şi Filipine, conform Oxford Economics.

Chinezii, cei mai mulți și cei mai cheltuitori turiști

China continentală, o ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, este prima sursă de turişti a lumii, cu aproape 150 de milioane de călătorii ale acestora în străinătate în 2018, în condiţiile în care doar 10% dintre chinezi au paşaport.

Potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Turismului, în 2018 au fost înregistrate 149,7 milioane de călătorii în străinătate ale cetăţenilor chinezi, în creştere cu 15% comparativ cu 2017.

În decurs de zece ani, aceste plecări pentru vacanţe în afara Chinei aproape s-au triplat. În clasamentul mondial, turiştii chinezi îi devansează, ca volum, pe germani (108,5 milioane de plecări în 2018) şi pe americani (92,6 milioane).

Pe lângă faptul că sunt cei mai numeroşi, turiştii chinezi sunt şi în topul celor mai cheltuitori turişti. Potrivit OMT, în 2012, resortisanţii chinezi i-au devansat pe americani şi germani, care dețineau până atunci acest loc.

În medie, în 2018, turiştii chinezi au cheltuit 1.850 de dolari/persoană, adică un total de 277,3 miliarde dolari, conform evaluării OMT. Numai în Franţa, turiştii chinezi au lăsat o sumă totală de patru miliarde euro în 2018, potrivit cifrelor oficiale.