România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Scandalul de la rezidențiat: Recorectarea lucrărilor de la București, unde s-au greșit grilele, contestată
de Vladimir Ionescu , 20.11.2017
Toate lucrările celor peste 2.500 de medici care au candidat la București pentru un post de rezident au fosr recorectate duminică, deoarece primele grile barem au fost greșite. Procedura recorectării a fost însă nelegală, așa încât un val de contestații au fost depuse luni, ceea ce ar putea să conducă inclusiv la o decizie de reluare la nivel național a examenului.
Ministerul Sănătății a aprobat duminică recorectarea lucrărilor de la București, dus-a constat scanarea greșită a grilelor distribuite în unele săăli de concurs.
În aceste săli, aproape toți candidații au primit un punctaj sub 500 de puncte, din 950 posibile.
Conform unui comunicat, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de recorectare a tezelor, după ce o comisie a verificat problemele și a ajuns la concluzia că au existat probleme tehnice în timpul scanării grilelor de concurs:
„Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locală de Rezidenţiat Bucureşti în timpul procedurii de scanare grilelor de concurs, Comisia centrală a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidaţii din Centrul Universitar Bucureşti. Ministrul Sănătăţii a fost informat în această după amiază de către coordonatorul de Rezidenţiat, secretarul de stat Corina Pop, despre situaţia creaţă şi a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel încât niciun candidat să nu fie nedreptăţit”, anunţa Ministerul Sănătăţii, duminică seara.
Rezidențiatul a fost organizat în şase centre universitare – în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara -, dar numai în Capitală au existat probleme.
Termenul pentru depunerea contestațiilor se încheie luni seara, la ora 20.00, dar scandalul ar putea continua.
Motivul – procedura aleasă de Universitatea București pentru rezolvarea situației a fost una nelegală
Fostul ministru Vlad Voiculescu – Procedura, nelegală
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat însă că această recorectare, ce a avut loc duminică, este ilegală, întrucât încalcă metodologia.
Conform procedurii legale:
- “Corectura acestor grile se face în mod electronic prin scanare, ÎN SALA DE CONCURS, ÎN PREZENȚA AUTORULUI ȘI A ÎNCĂ 2 CANDIDAȚI din sala respectivă, care vor fi nominalizaţi în procesul-verbal al sălii şi care vor semna pe acesta şi pe grilele candidaţilor.”
- “În cazul unor deficienţe tehnice, scanarea se reia în prezenţa ACELORAȘI persoane. După anunţarea punctajului tuturor candidaţilor din sala respectivă, şeful de sală, în prezenţa a 3 candidaţi, ambalează şi sigilează plicul cu grilele corectate şi unităţile de memorie externă (memory stick) predat de personalul desemnat pentru operaţiunea de scanare. Pe durata corectării lucrărilor candidaţii rămân pe locurile stabilite la intrarea în sală.”
Potrivit unor postări pe Facebook, nu toți candidații de duminică vor accepta soluția ministerului, astfel încât concursul ar putea fi atacat în instanță, situație ce ar duce la reluarea examenului de rezidențiat, fiindcă posturile sunt distribuite în ordinea mediilor la nivel național.
În sesiunea din acest an a rezidențiatului, au fost scoase la concurs 3.565 locuri şi posturi pentru medicină, 258 locuri pentru medicină dentară şi 136 locuri şi posturi pentru farmacie.