20 noiembrie, 2017

Toate lucrările celor peste 2.500 de medici care au candidat la București pentru un post de rezident au fosr recorectate duminică, deoarece primele grile barem au fost greșite. Procedura recorectării a fost însă nelegală, așa încât un val de contestații au fost depuse luni, ceea ce ar putea să conducă inclusiv la o decizie de reluare la nivel național a examenului.

Ministerul Sănătății a aprobat duminică recorectarea lucrărilor de la București, dus-a constat scanarea greșită a grilelor distribuite în unele săăli de concurs.

În aceste săli, aproape toți candidații au primit un punctaj sub 500 de puncte, din 950 posibile.


Conform unui comunicat, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de recorectare a tezelor, după ce o comisie a verificat problemele și a ajuns la concluzia că au existat probleme tehnice în timpul scanării grilelor de concurs:

„Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locală de Rezidenţiat Bucureşti în timpul procedurii de scanare grilelor de concurs, Comisia centrală a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidaţii din Centrul Universitar Bucureşti. Ministrul Sănătăţii a fost informat în această după amiază de către coordonatorul de Rezidenţiat, secretarul de stat Corina Pop, despre situaţia creaţă şi a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel încât niciun candidat să nu fie nedreptăţit”, anunţa Ministerul Sănătăţii, duminică seara.

Rezidențiatul a fost organizat în şase centre universitare – în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara -, dar numai în Capitală au existat probleme.

Termenul pentru depunerea contestațiilor se încheie luni seara, la ora 20.00, dar scandalul ar putea continua.


Motivul – procedura aleasă de Universitatea București pentru rezolvarea situației a fost una nelegală

Fostul ministru Vlad Voiculescu – Procedura, nelegală

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat însă că această recorectare, ce a avut loc duminică, este ilegală, întrucât încalcă metodologia.

Conform procedurii legale:

  • „Corectura acestor grile se face în mod electronic prin scanare, ÎN SALA DE CONCURS, ÎN PREZENȚA AUTORULUI ȘI A ÎNCĂ 2 CANDIDAȚI din sala respectivă, care vor fi nominalizaţi în procesul-verbal al sălii şi care vor semna pe acesta şi pe grilele candidaţilor.”
  • „În cazul unor deficienţe tehnice, scanarea se reia în prezenţa ACELORAȘI persoane. După anunţarea punctajului tuturor candidaţilor din sala respectivă, şeful de sală, în prezenţa a 3 candidaţi, ambalează şi sigilează plicul cu grilele corectate şi unităţile de memorie externă (memory stick) predat de personalul desemnat pentru operaţiunea de scanare. Pe durata corectării lucrărilor candidaţii rămân pe locurile stabilite la intrarea în sală.”

Potrivit unor postări pe Facebook, nu toți candidații de duminică vor accepta soluția ministerului, astfel încât concursul ar putea fi atacat în instanță, situație ce ar duce la reluarea examenului de rezidențiat, fiindcă posturile sunt distribuite în ordinea mediilor la nivel național.

În sesiunea din acest an a rezidențiatului, au fost scoase la concurs 3.565 locuri şi posturi pentru medicină, 258 locuri pentru medicină dentară şi 136 locuri şi posturi pentru farmacie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: