miercuri

7 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 februarie, 2013

România va fi decredibilizată pentru mulți ani pe piața europeană a cărnii, dacă se vor constata probleme la abatoarele din țară de unde ar proveni carnea de cal vândută în Marea Britanie de o companie franceză.

”Este o mare problemă. Vreau să ştiţi că, de se va constata că au existat nereguli la expeditor, deci în România, România va fi decredibilizată pentru mulţi ani. Vreau să cred, sper că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituţiile statului s-au pus în mişcare imediat”, a comentat Băsescu, chestionat de jurnaliști.

El a precizat că o eventuală decredibilizare a României s-ar produce dacă etichetarea cărnii de cal ca fiind de vită s-a făcut din cauza furnizorului român.


”Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă, chiar dacă nu discutăm aici de un produs toxic. Carnea de cal este comestibilă, ca şi carnea de vită, dar o etichetare falsă, care duce la câştiguri suplimentare, va decredibiliza România pentru o lungă perioadă de timp şi riscurile sunt extraordinari de mari să avem restricţii la export”, a spus șeful statului.

Serviciile veterinare din Franţa au comunicat, sâmbătă, Autorității Naţionale Sanitare Veterinare (ANSVSA) române că din două abatoare din România provine carnea vândută de o companie franţuzească în Marea Britanie, în loc de carne de vită.

“În cursul zilei de azi, urmare a declaraţiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime şi în vederea unei mai bune coordonări, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare bovine, porcine, ovine, cabaline”, a informat vineri Ministerul român al Agriculturii (MADR).

Pe 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă, a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.


Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa, preciează MADR.

În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene, se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în ceea ce priveşte originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menţionând doar furnizorul de carne Comigel din Franţa.

Concomitent, la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declanşată o anchetă în vederea efectuării trasabilităţii loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi verificării modului în care au fost respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare.

La Londra a izbucnit un scandal, în care compania franceză Comigel este acuzată că a vândut lasagna cu carne de cal, etichetată ca fiind de vită, în Marea Britanie.

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, relatează AFP, citată de Mediafax.

“Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român”, a declarat pentru AFP Barthélémz Aguerre, preşedintele companiei Spanghero, cu sediul în Castelnaudarz în sud-vestul Franţei, contactat prin telefon după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna, în locul cărnii de vită, a bulversat Marea Britanie.

Preşedintele Spanghero nu a precizat numele furnizorului român, asigurând că nu îl are asupra lui.

La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat “înşelat” şi a anunţat că va depune plângere luni.

“Am fost înşelaţi”, a declarat directorul general al Findus Franţa, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat. “Vom depune plângere luni”.

Vineri seara, un alt actor al acestui lanţ agroalimentar, compania franceză Comigel, specializată în preparate congelate, a anunţat că respectiva carne de cal provenea din România, via furnizorul Spanghero.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un scandal în Marea Britanie – unde calul este venerat şi consumarea cărnii sale este tabu – şi a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate în Franţa, ţara de origine a cărnii, şi în Suedia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Toata problema e simpla . E de vazut unde si cind eticheta cu ” carne de cal” a fost inlocuita cu eticheta ” carne de minzat ” . Variantele posibile sint cu gramada .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Toata problema e simpla . E de vazut unde si cind eticheta cu ” carne de cal” a fost inlocuita cu eticheta ” carne de minzat ” . Variantele posibile sint cu gramada .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: