Scandal în Marea Britanie, legat de interceptarea telefoanelor. Telefoanele rudelor soldaţilor britanici decedaţi au fost ascultate de tabloidul „News of the World”, la fel ca şi cele familiilor victimelor atentatelor teroriste din 7 iulie 2005, de la metroul londonez, şi cele ale unor politicieni sau vedete de cinema. Publicaţia angaja detectivi particulari care aveau aparatura necesară pentru a intercepta telefoanele persoanelor vizate. Potrivit presei britanice, numere de telefon ale unor rude ale militarilor morţi au fost găsite în dosarele detectivului Glenn Mulcaire. Scandalul a luat proporţii, astfel că însuşi premierul David Cameron a fost nevoit să accepte începerea unei anchete pe această temă şi dezbaterea acestui subiect în Parlament. Robert Murdoch, proprietarul ziarului, pretinde că acuzaţiile sunt “deplorabile”. Compania News International, care deţine publicaţia, s-a declarat “îngrozită şi consternată” de aceste informaţii, iar dacă se dovedeşte că ele sunt adevărate va contacta imediat Ministerul Apărării. Un purtător de cuvânt al companiei a spus:”News International este un prieten al forţelor armate şi al militarilor noştri, iar articolele noastre din acest punct de vedere sunt impecabile”. (BBC News)
Christine Lagarde vrea să facă FMI mai credibil şi mai comprehensiv. Noul şef al Fondului Monetar Internaţional şi-a început mandatul şi a organizat prima conferinţă de presă în această calitate. Ea a declarat că o soluţie pentru datoriile din zona euro trebuie să fie comprehensivă, coerentă şi să nu fie luată pe loc, aşa cum s-a întâmplat, uneori, în trecut. Lagarde s-a declarat încrezătoare în Portugalia, pentru că acolo există consens între partide în privinţa măsurilor de securitate. Ea a mai spus că vrea să îmbunătăţească diversitatea la FMI şi şi-a apărat numirea în acest post, într-o lungă linie de şefi francezi ai FMI, precizând că nu se simte în mod paticular franţuzoaică sau europeană, ci membru al întregii comunităţi. (BBC News)
Barroso: Cunoaştem Portugalia mai bine decât Moody’s. Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, portughez de origine, a declarat, miercuri, că agenţia americană de rating Moody’s este „tendenţioasă şi speculativă”, pentru că a scăzut ratingul de ţară al Portugaliei în ce priveşte capacitatea ţării de a-şi plăti datoriile. „Agenţiile de rating sunt jucători pe piaţă şi nu sunt, aşadar, imune la ciclurile pieţei, greşelile acesteia şi exagerările care le însoţesc”, a explicat Barroso, la Strasbourg. Citând „provocările formidabile” care stau în faţa Portugaliei şi posibilitatea unui al doilea împrumut extern pentru Lisabona, susţinut de băncile private, Moody’s a scăzut, marţi, ratingul Portugaliei până la nivelul cel mai de jos („gunoi”), adică nu este sigur pentru fondurile de pensii să cumpere acţiuni portugheze. „Regret profund decizia agenţiei, atât în ce priveşte momentul ales, cât şi magntitudinea sa”, a mai spus Barroso, sprijinind astfel protestele Lisabonei legate de decizia Moody’s, care nu ar fi luat în considerare recent adoptatul pachet cu măsuri de austeritate. (EUObserver)
SUA trage un semnal de alarmă asupra sinucigaşilor cu bombe implantate sub piele. Oficialii americani au avertizat liniile aeriene asupra pericolului ca al-Qaida să dezvolte o nouă tehnică, pentru a trece de sistemele de securitate de la aeroporturi, aşa-numitul „bombe în burtă”. Atacatorii sinucigaşi ar putea lansa atacuri teroriste la bordul avioanelor de pasageri. Departamentul pentru securitate internă a trimis un comunicat directorilor companiilor aeriene, spunând că a identificat un posibil pericol din partea teroriştilor care pot, cu ajutorul chirurgiei, să-şi implanteze explozibili sau componente explozibile în corp. Deşi multe dintre aeroporturile americane folosesc tehnologie avansată care poate vedea prin hainele oamenilor, această tehnică ar putea, totuşi,să nu detecteze o bombă ascunsă în corpul uman. Ca o măsură de precauţie, pasagerii care intră în SUA din străinătate vor fi testaţi suplimentar, a anunţat Kawika Riley, purtător de cuvânt al adminsitraţiei Departamentului pentru securitatea transportului. (The Guardian)
Coreea de Nord a plătit bani grei pentru secretele bombei nucleare. Fondatorul programului nuclear pakistanez susţine că guvernul nord-coreean a mituit oficiali militari importanţi din Islamabad, pentru a obţine acces la tehnologia nucleară, la finalul anilor 1990. Abdul Qadeer Khan a prezentat documente care atestă faptul că el personal a transferat 3 milioane de dolari, ca plată din partea Coreei de Nord pentru oficiali pakistanezi din armată, care au aprobat, apoi, transmiterea unor informaţii despre tehnologia şi echipamentele nucleare către oamenii de ştiinţă coreeni. Khan a dat publicităţii o copie a unei scrisori din 1998, în engleză, adresată lui de un oficial nord-coreean, în care se vorbeşte despre detaliile contractului secret. Oficiali ai serviciilor secrete occidentale şi alţi experţi au declarat că scrisoarea este autentică şi confirmă o tranzacţie pe care ei o bănuiau demult, dar nu o puteau dovedi. Oficialii pakistanezi, inclusiv cei numiţi ca destinatari ai banilor, au afirmat că e vorba de un document fals. (The Washington Post)
Procurorul din cazul DSK refuză să abandoneze procesul. Cyrus Vance a anunţat, miercuri, că-şi menţine acuzaţiile pentru agresiune sexuală contra fostului şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi exclude posibilitatea de a se recuza din acest caz, aşa cum a cerut avocatul apărării. „Vă scriu în numele victimei, pentru a vă ruga să vă retrageţi imediat din acest proces”, se arată într-o scrisoare trimisă de Kenneth Thompson, avocatul cameristei de la Sofitel, care-l acuză pe Strauss-Kahn de viol. „Locuitorii din New York au dreptul de a avea un minister public echitabil şi imparţial într-un dosar atât de important, iar biroul dvs., din păcate, a demonstrat că este incapabil să îndeplinească aceste criterii „, a mai spus avocatul. El acuză biroul procurorului districtului Manhattan din New York de faptul că au apărut în presă, o serie de date menite a o decredibiliza pe cameristă. (Le Figaro)