Laureatul premiului Nobel pentru literatură în 1999 şi cel mai faimos autor în viaţă al Germaniei, Gunter Grass, a publicat miercuri, un poem-pamflet politic în care apăra Iranul şi ataca Israelul, prezintă Der Spiegel adevărat scandal.
Poemul, intitulat „Ceea ce trebuie spus”, a fost publicat de cotidianul german Suddeutsche Zeitung şi denunţă eventualele atacuri preventive israeliene împotriva siturilor nucleare iraniene. Astfel, autorul le prezintă ca fiind un proiect ce ar putea conduce la „eradicarea poporului iranian, pentru că se banuieşte că liderii săi vor să construiască o bombă atomică”, după cum scrie Spiegel.
Grass scrie despre „tăcerea generalizată asupra acestui fapt stabilit”, deoarece „verdictul de antisemitism va cădea automat” asupra oricui va avea curajul să rupă această tăcere.
„Nu voi tăcea, pentru că m-am saturat de ipocrizia Occidentului” faţă de Israel, care este adevăratul „responsabil pentru această ameninţare”, declară Grass.
Reacţii prompte şi dure
Reacţiile au venit cu promptitudine şi au fost etalate pe larg în presă. Der Spiegel şi Die Welt şi-au deschis ediţiile online cu noul scandal provocat de poziţia lui Grass.
Poemul laureatului Nobel a atras criticile dure ale editorialistului Henryk Broder, care e de părere că „Grass este prototipul anti-semitului erudit, urmărit de ruşine şi de remuşcări şi care a avut mereu o problemă când vine vorba de evrei”.
Broder face referire la faptul că, în 2006, Gunter Grass, a recunoscut în autobiografia sa (romanul „Decojind ceapă”), că atunci când avea 17 ani, a făcut parte din Waffen SS.
O reacţie dură a venit şi din partea ambasadei Israelului. Emmanuel Nahshon, ambasadoprul israelului, a publicat un răspuns pe pagina web a ambasadei, în care îl acuză pe Grass de antisemitism şi de clişee antisemite şi spune că „pare să fie în tradiţia europeana ca înainte de sărbătoarea paştelui evreii să fie acuzaţi de jertfe rituale”.
Şi Consiliul Evreiesc din Germania a reacţionat, calificând poemul lui rass drept „un pamflet agresiv şi o agitaţie”, şi exprimându-şi „tristeţea că Guenter Grass demonizează” Israelul.
Guvernul de la Berlin tratează, însă, cu calm situaţia:
„În Germania există..